Понад 21 тисячу ID-карток міграційна служба видала напередодні та у день виборів

Понад 21 тисячу ID-карток міграційна служба видала напередодні та у день виборів

Понад 21 тисячу ID-карток міграційна служба видала напередодні та у день виборів

Впродовж трьох останніх днів територіальними органами та підрозділами ДМС по всій Україні видано 21401 ID-картку: 10190 –  29 березня, 9142 – 30 березня, 2069 – 31 березня 2019 року (інформація станом на 15.00). З цією метою у вказані дні, а також безпосередньо у день виборів 31 березня, організовано чергування працівників, які забезпечують видачу вже виготовлених та доставлених до територіальних органів та підрозділів ДМС паспортів.

Для Державної міграційної служби важливо, щоб кожен громадянин України зміг реалізувати своє право голосу на чергових виборах Президента України і 31 березня прийшов на виборчу дільницю, маючи на руках паспорт. Адже саме паспорт громадянина України у формі ID-картки або паспорта-книжечки є підставою для отримання виборчого бюлетеня особами, яким на день виборів виповнилося 18 років та яких включено до списків виборців.

Чергові Президентські вибори 2019 року є унікальною подією для України з точки зору масового використання паспорта громадянина України у формі ID-картки, адже вперше в історії мільйони громадян України скористались цим документом на виборчих дільницях. Всього, починаючи з 2016 року, Державною міграційною службою оформлено більше 3,1 млн. паспортів громадянина України у формі ID-картки.

Важливо: аби отримати виборчий бюлетень на виборчих дільницях, не потрібно подавати ніяких додаткових документів (Постанова ЦВК № 268 від 27 грудня 2018 року), окрім ID-картки або паспорта-книжечки. Обидві форми паспорта є рівнозначними та самодостатніми.

Незважаючи на це, за інформацією, поданою ЗМІ, мали місце поодинокі випадки затримки у видачі виборного бюлетеня громадянам – власникам ID-карток, через вимагання додаткових документів. Такі ситуації вирішуються безпосередньо на місці шляхом надання представникам виборчих комісій ґрунтовних консультацій та методичної допомоги, у тому числі працівниками територіальних органів та підрозділів міграційної служби, які сьогодні знаходяться на чергуванні по всій Україні.