Співробітництво з Урядом Федеративної Республіки Німеччина через Федеральне Міністерство внутрішніх справ і громад Німеччини у рамках проєкту «Стійкість, зміцнення та відновлення української міграційної та консульської служби (RRR – MFA/SMS)»

Співробітництво з Урядом Федеративної Республіки Німеччина через Федеральне Міністерство внутрішніх справ і громад Німеччини у рамках проєкту «Стійкість, зміцнення та відновлення української міграційної та консульської служби (RRR – MFA/SMS)»

Партнер з розвитку: Уряд Федеративної Республіки Німеччина через Федеральне Міністерство внутрішніх справ і громад Німеччини.

Виконавець: Міжнародний центр розвитку міграційної політики (ICMPD).

Строк реалізації: 01.10.2022 – 31.06.2025.

Проєкт спрямований на підтримку Державної міграційної служби України та Міністерства закордонних справ України (консульських установ за кордоном) для постійного захисту, надання державних послуг та допомоги громадянам України.

Загальна мета: сприяти стійкості, зміцненню та відновленню українського міграційного та консульського управління шляхом зміцнення спроможності національних органів влади забезпечувати безпечну міжнародну мобільність громадян України, включаючи підготовку до повернення.

 

Одним із завдань проєкту є: «Забезпечення ефективних послуг з надання допомоги, документування, інформації про права та обов’язки, пов’язані зі статусом тимчасового захисту та консультацій щодо добровільної репатріації та реінтеграції в Україні».

Як екстрена реакція на великий наплив українських громадян, які рятувалися від війни, у рамках проєкту ICMPD відкрито Консультаційні центри у м. Гданськ (Республіка Польща), м. Прага (Чеська Республіка), м. Берлін (Федеративна Республіка Німеччина) та запроваджено роботу кол-центру при Консульстві України у Варшаві, Республіка Польща.

Громадяни України, при зверненні в центри, можуть отримати безкоштовну консультаційну допомогу, зокрема щодо умов перебування в країні призначення, тимчасового захисту, відповідних процедур, законодавства, отримання паспортних документів, вимог та можливостей працевлаштування, соціальних гарантій та медичного обслуговування тощо.

Центри надають консультаційну допомогу громадянам України, які безпосередньо проживають у цих містах, а також надають консультації телефоном та електронною поштою. 

 

Довідково:

 

Наразі проєкт знаходиться в процесі реалізації. Більш детальна інформація щодо результатів імплементації проєкту буде розміщена на сайті ДМС після його завершення.