Представники ДМС взяли участь у зустрічі держав-учасниць Празького процесу з питань міжнародного…

Представники ДМС взяли участь у зустрічі держав-учасниць Празького процесу з питань міжнародного захисту та інтеграції

Представники ДМС взяли участь у зустрічі держав-учасниць Празького процесу з питань міжнародного захисту та інтеграції

10 червня 2021 року відбулася Третя тематична консультативна зустріч держав-учасниць Празького процесу з питань міжнародного захисту та інтеграції. Онлайн-захід проходив під головуванням Литви та співголовуванням Туреччини. Українську делегацію на зустрічі очолювала перший заступник Голови ДМС Наталія Науменко.

Під час консультацій представники держав-учасниць Празького процесу, які формують рішення і політику в сфері міграції на національному рівні, а також експерти з даної тематики обговорили питання притулку, міжнародного захисту та інтеграції мігрантів, що законно проживають у приймаючих спільнотах.

У рамках зустрічі перший заступник Голови ДМС зазначила, що для Міграційної служби у сфері міжнародного захисту в найближчій перспективі пріоритетним є оновлення національної системи надання притулку. Для цього важливо, аби Верховною Радою України було прийнято проєкт Закону «Про надання захисту іноземцям та особам без громадянства». Вказаний законопроект, який наразі готується до першого читання, важливий для забезпечення реалізації державної політики України у сферах міжнародного захисту та інтеграції в українське суспільство осіб, яким буде надано захист в Україні.

В ході консультацій учасники відзначили, що в період 2023-2027 років основними аспектами у сфері притулку/міжнародного захисту та інтеграції мають бути розвиток національних систем міжнародного захисту, які б відповідали міжнародним стандартам, а також широке залучення представників общин до інтеграційного процесу. Важливими формами співробітництва у вказаній сфері залишаються обмін інформацією, найкращими практиками та досвідом.