20 червня – Всесвітній день біженців

20 червня – Всесвітній день біженців

20 червня – Всесвітній день біженців

Кожного року 20 червня, за резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 2001 року, відзначається Всесвітній день біженців. У цей день ми традиційно акцентуємо увагу української спільноти на необхідності прояву почуттів гуманності, толерантності та людяності, дотриманні прав кожної людини, яка через небезпеку для життя вимушено залишила свою домівку.

Цього дня ми висловлюємо подяку та шану всім, хто щодня, за професійними обов'язками та за покликанням душі допомагає біженцям – працівникам УВКБ ООН, неурядових організацій, волонтерам та звичайним громадянам, які гостинно допомагають людям, що опинилися у складних життєвих ситуаціях. Спільно з ними Міграційна служба допомагає біженцям отримати притулок в нашій країні та сприяє їх інтеграції в українське суспільство на законних підставах.

Станом на 1 квітня 2021 року на обліку територіальних органів ДМС України перебуває 1281 біженець та 904 особи, які потребують додаткового захисту, у тому числі – 182 дитини у складі сім’ї у віці до 14 років.

Існуюча система надання притулку в Україні, яка для біженців є і країною призначення і транзитною країною на шляху до Європейського Союзу, відповідає основним вимогам світової спільноти. Окрім створення належної законодавчої бази, забезпечується відповідна інфраструктура – наразі в Україні є три пункти, в яких тимчасово можуть бути розміщені біженці – в Закарпатській, Одеській та Київській областях.

Водночас ДМС України долучається до опрацювання змін міграційного законодавства та пропонує оновити правове регулювання сфери надання міжнародного захисту іноземцям та особам без громадянства, яка на цей час регламентується Законом України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту».