УВАГА! ПІД ЧАС ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ АДМІНІСТРАТИВНІ ПОСЛУГИ В ПІДРОЗДІЛАХ ДМС НЕ НАДАЮТЬСЯ!

Представники ДМС взяли участь у пресконференції щодо впровадження в Україні процедури визнання…

Представники ДМС взяли участь у пресконференції щодо впровадження в Україні процедури визнання особою без громадянства

Представники ДМС взяли участь у пресконференції щодо впровадження в Україні процедури визнання особою без громадянства

30 червня 2021 року перша заступниця Голови ДМС Наталія Науменко взяла участь у пресконференції, присвяченій обговоренню перших результатів впровадження процедури визнання особою без громадянства.

До заходу, організованого благодійним фондом «Право на захист», долучилися також представниця УВКБ ООН в Україні Кароліна Ліндхольм Біллінг, голова Комітету Верховної Ради України з прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець, представники ДМС України та БФ «Право на захист».

Учасники пресконференції обговорили стан впровадження нової процедури визнання особою без громадянства, проблеми осіб без громадянства, які проживають в Україні без документів, а також те, яким чином ці проблеми можна буде вирішити за допомогою нової процедури.

Наталія Науменко поінформувала учасників заходу про досягнення та основні результати роботи Міграційної служби, які стосуються запровадження процедури визнання ОБГ. Вона відзначила, що всі останні напрацювання є результатом нелегкої командної роботи представників законодавчої та виконавчої гілок влади, а особливо – зусиль експертів Міграційної служби, які не лише вивчили найкращий досвід європейської та світової практики, але й змогли застосувати його під час розробки порядку роботи з ОБГ в Україні.

Наразі з метою реалізації вимог Порядку розгляду заяв про визнання особою без громадянства ДМС було доопрацьовано відомчу інформаційну підсистему в частині запровадження функціоналу прийому та розгляду заяв про визнання особою без громадянства.

- Першу заяву про визнання особою без громадянства було прийнято на початку травня 2021 року, а вже станом на сьогодні в Україні прийнято майже 200 таких заяв, за якими проводяться визначені законодавством перевірки, – зазначила перша заступниця Голови ДМС.

Крім того, нещодавно в Україні було вперше видано посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм. Тобто наразі особи без громадянства в Україні отримують абсолютно захищений документ світового зразка і можуть спокійно перетинати кордон у будь-якому напрямку з України по світу.

Також Наталія Науменко висловила сподівання, що у співпраці з партнерами ДМС та правозахисними організаціями вдасться допомогти щонайбільшій кількості осіб дізнатися про процедуру визнання ОБГ та скористатися нею, донести до них інформацію про те, як вони можуть бути ідентифіковані в нашій країні, а в подальшому – отримати документи, які нададуть їм права та обов’язки.

- Загалом же, наша спільна мета – ефективна імплементація Конвенції про статус апатридів 1954 року, до якої Україна приєдналася у 2013 році – з метою скорочення безгромадянства на території нашої держави, – наголосила перша заступниця Голови ДМС.