У ДМС відбулася зустріч з новопризначеним представником УВКБ ООН в Україні

У ДМС відбулася зустріч з новопризначеним представником УВКБ ООН в Україні

У ДМС відбулася зустріч з новопризначеним представником УВКБ ООН в Україні

2 липня відбулася зустріч Голови Державної міграційної служби України Максима Соколюка та Першого заступника Голови ДМС Наталії Науменко із новопризначеним Представником Управління Верховного комісара ООН у справах біженців в Україні пані Кароліною Ліндхольм Біллінг. У зустрічі також взяли участь представники апарату ДМС та Представництва УВКБ ООН.

Сторони обговорили питання співробітництва між ДМС та УВКБ ООН в Україні у міграційній сфері, а також окреслили можливі напрями співпраці у середньостроковій перспективі.

Зазначимо, що впродовж 2020 року Представництво УВКБ ООН в Україні надавало Міграційній службі експертну допомогу в питаннях удосконалення національного законодавства в сфері захисту прав біженців, осіб, які потребують додаткового захисту, та осіб без громадянства і під ризиком безгромадянства. У результаті такої співпраці було здійснено важливий крок на шляху до припинення безгромадянства в Україні – 16 червня 2020 року прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання особою без громадянства».

У подальшому учасники зустрічі домовилися продовжувати плідну співпрацю, а УВКБ ООН в Україні, в свою чергу – і надалі сприяти державним органам України у зміцненні національної системи надання захисту та реалізації проектів з допомоги Україні у сфері біженців, шукачів притулку, ВПО та осіб без громадянства.

Довідково:

Співробітництво ДМС з УВКБ ООН здійснюється у відповідності до Угоди між Урядом України та Управлінням Верховного Комісара ООН у справах біженців, ратифікованої Законом України від 21.10.1999 N 1185-XIV.

Відповідно до свого мандату УВКБ ООН співпрацює з державними органами та за підтримки неурядових організацій бере участь у розробці національного законодавства та створенні ефективної системи надання притулку та допомоги біженцям, а також їх інтеграції у відповідності до міжнародного законодавства.

УВКБ ООН та партнерськими організаціями реалізовуються проекти з усунення безгромадянства, зокрема – надається консультативна та правова допомога особам без громадянства та під ризиком безгромадянства.