Верховна Рада України підтримала законопроєкт про зміну місця реєстрації онлайн

Верховна Рада України підтримала законопроєкт про зміну місця реєстрації онлайн

Верховна Рада України підтримала законопроєкт про зміну місця реєстрації онлайн

Сьогодні, 15 липня 2021 року, Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроєкт № 5463 “Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні”. Відповідне рішення підтримав 251 народний депутат України.

Проєкт Закону спрямований на спрощення процедури реєстрації місця проживання, а відтак - остаточне скасування “штампу про прописку” та паперової довідки про місце проживання до ID-картки. Передбачається, що після ухвалення в цілому та набуття законом чинності, для реєстрації потрібно буде лише заповнити заяву в мобільному застосунку “Дія” та отримати онлайн-підтвердження від власника житла. Заяву в автоматичному режимі буде опрацьовано впродовж доби. Зняття з попереднього місця реєстрації також відбуватиметься в автоматичному режимі.

Передбачається, що реєстри територіальних громад функціонуватимуть виключно у електронній формі та обмінюватимуться інформацією між собою та з державними реєстрами в автоматичному режимі. При цьому буде можливо використовувати вже створені власні інформаційно-телекомунікаційні системи або безоплатно -  засоби відомчої інформаційної системи Державної міграційної служби України.

Окрім того, громадяни матимуть можливість більш зручно отримувати адміністративні послуги, пов'язані з доступом до інформації про місце проживання -  оскільки органи державної влади, місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації, незалежно від форм власності, зможуть отримати таку інформацію самостійно, шляхом доступу до відомчої інформаційної системи ДМС.

Важливо, що реєстрація місця проживання не впливатиме на життєві ситуації, зокрема, оформлення пенсії чи отримання медичної допомоги - такі новації теж передбачені згаданим законопроєктом.

Зазначимо, що Міграційною службою з квітня 2021 року реалізується комплекс заходів в рамках експериментального проєкту по реєстрації/зняттю з реєстрації місця проживання в електронній формі, передбаченого постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2020 року № 1364.

З цією метою, зокрема, забезпечено електронну інформаційну взаємодію  з використанням даних, що обробляються в Єдиному державному веб-порталі електронних послуг “Портал Дія”, Єдиному державному демографічному реєстрі, Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, а також Реєстрі територіальних громад.

Практична реалізація норм, визначених у законопроєкті, здійснюється спільними зусиллями Міграційної служби, МВС, Мінцифри, Комітету ВРУ з питань цифрової трансформації  та наших іноземних партнерів.