Європейські експерти відвідали Україну з метою оцінки ситуації у сфері інтеграції біженців та осіб,…

Європейські експерти відвідали Україну з метою оцінки ситуації у сфері інтеграції біженців та осіб, які потребують додаткового захисту

Європейські експерти відвідали Україну з метою оцінки ситуації у сфері інтеграції біженців та осіб, які потребують додаткового захисту

З 4 по 8 жовтня 2021 року тривав візит експертів MIEUX+ (Migration EU eXpertise)* до м. Києва у рамках першого етапу проекту з розробки Плану заходів щодо інтеграції біженців та осіб, які потребують додаткового захисту в українське суспільство на 2022-2025 рр. Експерти MIEUX+ ознайомилися з поточною правовою та інституційною ситуацією в сфері інтеграції біженців та осіб, які потребують додаткового захисту в Україні, шляхом проведення робочих зустрічей із працівниками зацікавлених відомств та організацій України, до повноважень яких належать вищезазначені питання.

Візит відбувся у рамках залучення ДМС експертної допомоги в сфері інтеграції біженців та осіб, які потребують додаткового захисту в Україні, оскільки серед усіх категорій іноземців, які проживають в Україні на законних підставах, найбільш уразливою категорією, що потребує допомоги та підтримки від держави, є саме біженці та особи, які потребують додаткового захисту. Запровадження і реалізація заходів щодо їх інтеграції не втрачають актуальності, оскільки є частиною міжнародних зобов’язань України у відповідності до Конвенції ООН про статус біженців 1951 року.

За результатами візиту експертами буде розроблено рекомендації та проект Плану заходів щодо інтеграції біженців та осіб, які потребують додаткового захисту в українське суспільство на 2022-2025 рр.

*Довідково
MIEUX+ (Migration EU eXpertise) – спільна ініціатива, яка фінансується ЄС, реалізується Міжнародним центром з розвитку міграційної політики (ICMPD) та підтримує регіональні організації, державні міністерства, місцеві органи влади, урядові органи влади, судові органи та громадські організації в усіх сферах управління міграцією, узгоджуючи тематичні сфери у відповідності до Глобального підходу до міграції та мобільності (GAMM), на якому базується зовнішня політика ЄС щодо міграції та притулку, зокрема – щодо міграції та розвитку, неврегульованої міграції та торгівлі людьми, легальної міграції та мобільності, міжнародної політики захисту та притулку, горизонтальних оперативних заходів.