Експерти Європейської міграційної мережі та представники ДМС обговорили приєднання України до роботи…

Експерти Європейської міграційної мережі та представники ДМС обговорили приєднання України до роботи в ЄММ у якості спостерігача

Експерти Європейської міграційної мережі та представники ДМС обговорили приєднання України до роботи в ЄММ у якості спостерігача

18-19 жовтня 2021 року з метою проведення експертної місії Україну відвідала делегація Європейської міграційної мережі*. Експерти ЄММ обговорили з представниками компетентних органів України можливі шляхи приєднання нашої країни до роботи у мережі в якості спостерігача.

18 жовтня в Дипломатичній академії України ім. Г.Удовенка при МЗС України відбулася дослідницька ознайомча зустріч, у якій взяли участь Голова ЄММ Магнус Олівіус, Голова ДМС України Наталія Науменко, заступник директора Департаменту Європейського Союзу і НАТО МЗС України Сергій Саєнко, директор Департаменту міжнародного співробітництва МВС України Руслан Фуфалько, Директор Департаменту організаційного забезпечення ДМС України Володимир Промогайбенко, Директор Департаменту у справах іноземців та осіб без громадянства ДМС України Петро Синявський, а також представники контактних пунктів ЄММ різних країн (Литви, Естонії, Словаччини, Німеччини).

Під час круглого столу Голова ДМС подякувала європейській стороні за швидкий розгляд звернення України щодо приєднання до роботи в рамках ЄММ, а також ознайомила іноземну делегацію з міграційною системою України та основними засадами функціонування міграційного відомства.

Крім того, Наталія Науменко зазначила, що участь у роботі ЄММ надасть ДМС можливість долучитися до розробки нових стратегічних рішень в контексті управління міграційними процесами та розвитку оперативної комунікації з державами-членами ЄС у міграційній сфері. Також Голова ДМС висловила сподівання, що в рамках подальшої співпраці буде організовано додаткові візити представників ЄММ до України – для більш детального ознайомлення з міграційною системою нашої країни.

У свою чергу, експерти Європейської міграційної мережі презентували представникам України основні засади функціонування та роботи ЄММ, її структуру, практичну роботу, переваги та виклики, а також необхідні ресурси і правила, що застосовуються до країн, які приєднуються до роботи у мережі в якості спостерігачів.

19 жовтня експерти ЄММ ознайомилися з роботою Центру обслуговування громадян «Паспортний сервіс», де мали можливість спостерігати за процедурою оформлення біометричних документів в Україні.

За результатами візиту до України іноземна делегація підготує доповідь для Керівної Ради Європейської міграційної мережі щодо започаткування процедури приєднання України до ЄММ у якості спостерігача.

Довідково*
Європейська міграційна мережа (European Migration Network) – мережа, яка була заснована 14 травня 2008 року Рішенням Ради Європейського Союзу з метою надання об'єктивної, достовірної і порівняльної інформації з питань міграції та притулку для установ Європейського Союзу, а також органів і установ держав-членів ЄС, забезпечує відповідною інформацією розробників та координаторів державних політик, а також громадськість. ЄММ готує звіти, дослідження та інші публікації, а також публікує щоквартальний бюлетень, в яких аналізується політика щодо міграції та надання притулку та відстежується розвиток законодавства у цій галузі.

ЄММ співпрацює з іншими агенціями на рівні ЄС (Європейське бюро підтримки притулку EASO, Європейське бюро підтримки притулку Frontex, Агентство з питань основних прав FRA), а також установами та мережами, що фінансуються ЄС (Європейською мережею повернення та реінтеграції та Європейською інтегрованою ініціативою з питань повернення) з метою забезпечення легальної та нерегулярної міграції та повернень.