Голова ДМС України взяла участь у Всеукраїнському Форумі «Україна 30. Безпечна громада»

Голова ДМС України взяла участь у Всеукраїнському Форумі «Україна 30. Безпечна громада»

Голова ДМС України взяла участь у Всеукраїнському Форумі «Україна 30. Безпечна громада»

4 листопада Голова Державної міграційної служби України Наталія Науменко взяла участь у Всеукраїнському Форумі «Україна 30. Безпечна громада» з представниками територіальних громад, на якому обговорювалися питання безпечного середовища, безпечної інфраструктури та цифрових сервісів для громадян.

Захід відбувся за ініціативи Міністерства внутрішніх справ, під патронатом Президента України та у партнерстві з Конгресом місцевих і регіональних влад, всеукраїнськими асоціаціями представницьких органів місцевої влади.

Під час форуму Голова ДМС зазначила, що беззаперечним пріоритетом Міграційної служби є надання громадянам України та іноземцям якісних адміністративних послуг, та представила веб-ресурс, який дозволяє громадам реєструвати місце проживання в електронному вигляді – Портал ведення реєстру територіальної громади (https://rtg.dmsu.gov.ua).

Зазначений веб-портал було розроблено ДМС ще у 2016 році. Основна мета його створення – оптимізація та уніфікація процесу реєстрації місця проживання громадян територіальними громадами.

Наразі на веб-порталі зареєстровано 99 відсотків територіальних громад. Загалом, акумульовано інформацію про зареєстроване місце проживання понад 31 млн. осіб.

На даний час налагоджено ефективну комунікацію та зворотній зв'язок з представниками територіальних громад, які користуються веб-порталом. За пропозиціями громад вносяться відповідні зміни в функціонал веб-порталу, аби користування ним було максимально зручним та інтуїтивно зрозумілим. Крім того, це дозволяє мінімізувати кількість проблемних питань, що виникають під час реєстрації місця проживання, а за потреби – невідкладно їх вирішити.

У процесі модернізації веб-портал доповнено новими формами електронної звітності та статистики та забезпечено можливість обміну даними. Завдяки цьому помітно зменшилось навантаження на реєстраторів, адже тепер звіти та статистичні дані формує електронний портал, а не люди.

Наталія Науменко також розповіла, що команда ДМС брала участь у розробці електронних сервісів, пов’язаних із реєстрацією місця проживання та обміном такою інформацією з іншими реєстрами. Йдеться про відображення актуальної адреси реєстрації в застосунку ДІЯ, під час користування послугами єМалятко, ID-14 та здійснення електронної взаємодії з реєстром військовозобов’язаних. Обмін даними про актуальне місце проживання – це важливий крок до відмови від паперової довідки.

Наталія Науменко наголосила, що ДМС й надалі наполегливо працюватиме над тим, щоб легке, швидке та комфортне отримання адмінпослуг стало звичною нормою життя громадян. З цією метою Голова ДМС закликала територіальні громади зробити послуги з оформлення біометричних паспортів ближчими до громадян та надавати їх у всіх центрах надання адміністративних послуг.

Онлайн-трансляцію Форуму можна переглянути на Youtube за посиланням.