Експерти MIEUX+ надали попередню оцінку потенціалу та потреб України у сфері інтеграції біженців…

Експерти MIEUX+ надали попередню оцінку потенціалу та потреб України у сфері інтеграції біженців та осіб, які потребують додаткового захисту

Експерти MIEUX+ надали попередню оцінку потенціалу та потреб України у сфері інтеграції біженців та осіб, які потребують додаткового захисту

22 листопада 2021 року Голова Державної міграційної служби України Наталія Науменко та інші представники ДМС взяли участь у онлайн-презентації звіту експертів MIEUX+ (Migration EU eXpertise)* щодо оцінки ситуації у сфері інтеграції біженців та осіб, які потребують додаткового захисту.

У першому засіданні Міжвідомчої робочої групи з інтеграції, взяли участь понад 40 осіб, серед них – експерти MIEUX+ (представники Польщі, Литви, Італії), представники ДМС України, низки українських міністерства та відомств, УВКБ ООН, неурядових організацій та інші.

Експерти Європейського Союзу підготували презентацію про оцінку потреб у розвитку потенціалу в сфері інтеграції та обговорили наступні кроки щодо розробки Національного Плану Дій з Інтеграції. Звіт було розроблено за результатами візиту експертів MIEUX+ до України, який відбувся на початку жовтня в рамках першого етапу проєкту з розробки Плану заходів щодо інтеграції на 2022-2025 рр.

Експерти MIEUX+ ретельно вивчили правову та інституційну ситуацію в Україні – з цією метою було проведено низку робочих зустрічей із працівниками українських відомств та організацій, до повноважень яких належать питання сфери інтеграції біженців та шукачів захисту. Водночас, щоб процес інтеграції був двостороннім, експерти ЄС відвідали Пункт тимчасового розміщення біженців у м.Яготин Київської області та обговорили з розміщеними там особами проблемні питання, пов’язані з їх інтеграцією в українське суспільство.

Загалом, експерти MIEUX+ (представники Польщі, Литви, Італії та України), позитивно відзначили готовність ДМС України переймати передовий досвід європейських країн з метою належної інтеграції біженців та шукачів захисту в Україні. Зі свого боку, вони сприятимуть підвищенню потенціалу ДМС та їх партнерів у зазначеній сфері та допомагатимуть удосконалити механізми управління міграцією в Україні.

Наразі в рамках проєкту заплановано не лише розробку Плану дій з інтеграції , а й обмін досвідом та кращими інтеграційними практиками країн - членів ЄС з українськими колегами. Також учасники зустрічі домовилися продовжити онлайн та офлайн-спілкування з метою обговорення існуючих зусиль та проблем, які невдовзі будуть переведені у звіт про оцінку потенціалу та потреб у сфері інтеграції.

Крім того, якщо дозволять санітарні умови, планується ще один візит експертів MIEUX+ до України - в Одесу, щоб оцінити інтеграційні зусилля на місцевому рівні.