Працівники ДМС взяли участь у семінарі у рамках ТАІЕХ

Працівники ДМС взяли участь у семінарі у рамках ТАІЕХ

Працівники ДМС взяли участь у семінарі у рамках ТАІЕХ

02-03 грудня 2021 року відбувся онлайн-семінар на тему: «Пошук нових механізмів та вироблення спільних програм міжнародного співробітництва в міграційній сфері», який було організовано у рамках інструменту залучення зовнішньої допомоги Європейської Комісії ТАІЕХ (Technical Assistance Information Exchange).

Семінар організовано з метою ознайомлення зацікавлених державних органів України з існуючими механізмами та програмами співробітництва між країнами-членами ЄС, країнами-членами ЄС та третіми країнами, а також розробки нових підходів співробітництва між відповідними державними органами України та країн-членів ЄС у міграційній сфері.

Під час семінару експерти з Міністерства внутрішніх справ Республіки Словенія, Генеральної інспекції з питань міграції Румунії, EASO та Frontex представили учасникам заходу існуючі програми та інструменти міжнародного співробітництва з третіми країнами, зокрема – у сфері протидії неврегульованій міграції та забезпечення фундаментальних прав шукачів притулку.

Так, Агенціями ЄС EASO та FRONTEX поінформовано учасників заходу щодо інструментів підтримки третіх країн та можливостей долучитися до участі у заходах у рамках діяльності зазначених Агенцій ЄС. Зокрема, представники EASO зазначили, що наразі мандат EASO не розповсюджується на Україну, проте, ураховуючи інтерес Державної міграційної служби до заходів у рамках діяльності зазначеної Агенції, EASO готове розглянути можливість залучення України до своєї діяльності з наступного року. У свою чергу, представники FRONTEX відзначили високий рівень співробітництва з Україною та поінформували про нові напрями та проєкти, які Агенція планує реалізовувати найближчі кілька років та запросили ДМС долучитися.

Експерт Міністерства внутрішніх справ Республіки Словенія поінформував учасників заходу про досвід Словенії у вирішенні міграційної кризи, з якою країна стикнулася у 2015 році, та про запроваджені заходи з метою протидії неврегульованій міграції. У свою чергу, експерт Генеральної інспекції з питань міграції Румунії відзначив важливість дотримання фундаментальних прав шукачів притулку та поінформував учасників заходу щодо існуючої процедури надання притулку, зокрема – щодо розгляду заяв, проведення інтерв’ю, розміщення в спеціальних центрах для шукачів захисту, інтеграції тощо.

Українська сторона відзначила зацікавленість щодо участі у спільних проєктах та висловила сподівання, що зазначений захід стане платформою для запровадження ефективного співробітництва в міграційній сфері і створить передумови для спільного вирішення кризових ситуацій, пов’язаних з міграцією.