Міжнародний день боротьби з корупцією

Міжнародний день боротьби з корупцією

Міжнародний день боротьби з корупцією

09 грудня вся міжнародна спільнота та широкі кола громадськості в усіх країнах світу відзначають Міжнародний день боротьби з корупцією.

Саме цього дня 2003 року на політичній конференції високого рівня була відкрита для підписання Конвенція ООН проти корупції, яка ухвалена Генеральною асамблеєю ООН 31 жовтня 2003 року.

Корупція є складним соціальним, політичним і економічним явищем, яке певним чином зачіпає всі країни. Вона руйнує демократичні інститути, сповільнює економічний розвиток і підриває державні традиції. Корупція вражає основу демократичних інститутів через спотворення виборчих процесів, перекручення принципу верховенства закону шляхом створення бюрократичних бар’єрів, єдиний сенс яких - вимагання хабарів.

Наслідками поширення корупції в Україні на національному та регіональному рівнях є підрив соціальної довіри, руйнація соціальної моралі та почуття справедливості в населення, посилення соціальної напруженості, зневіра в ефективності державної політики тощо.

Подолати корупцію можливо тільки завдяки консолідації всього суспільства та налагодження системи протидії.

Згідно з вимогами законодавства України функції боротьби  з корупцією покладено на спеціально уповноважені суб’єкти у сфері протидії корупції, а саме: органи прокуратури, Національної поліції, Національне антикорупційне бюро України та Національне агентство з питань запобігання корупції.

Також функції із запобігання та виявлення корупції покладаються на утворені в органах виконавчої влади уповноважені підрозділи (особи) з питань запобігання та виявлення корупції.

Відповідно до Закону України «Про запобігання корупції», Державна міграційна служба України вживає необхідні заходи щодо забезпечення належних умов для повідомлень про порушення вимог цього Закону.

Усі без винятку потенційні викривачі мають можливість надати відповідну інформацію про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень та інших порушень Закону України «Про запобігання корупції» з боку працівників міграційної служби на офіційному сайті Державної міграційної служби України у розділі «Повідомити про корупцію», також за визначеними каналами зв’язку з Відділом з питань запобігання та виявлення корупції, іншими засобами електронного зв’язку або  телефонну лінію.

Тож закликаємо в подальшому разом докладати максимальних зусиль, аби зменшити це негативне соціальне явище в нашій країні, забезпечити верховенство закону, дотримання прав і свобод людини.