18 грудня – Міжнародний день мігранта

18 грудня – Міжнародний день мігранта

18 грудня – Міжнародний день мігранта

За ініціативою Генасамблеї ООН у цей день урядові та неурядові організації у всьому світі привертають увагу суспільства до потреб і життєвих ситуацій, у яких з тих чи інших причин опиняються мігранти. Як правило, ці люди починають мігрувати, шукаючи кращих умов життя, однак часто вони вимушені залишати свої домівки з міркувань безпеки.

Станом на кінець листопада 2021 року в Україні постійно проживає понад 302 тисячі іноземців та осіб без громадянства, ще понад 183 тисячі перебувають тут тимчасово. Найпоширеніші причини їх тимчасового перебування в Україні – навчання в українських вищих навчальних закладах, працевлаштування та возз’єднання сім’ї з громадянами України.

Наразі в Україні створено необхідну законодавчу та нормативно-правову базу, яка дозволяє у повній мірі, відповідно до визнаних міжнародних стандартів, забезпечити дотримання прав мігрантів. Разом з тим, у даному контексті активно розробляються зміни та напрацювання до чинного українського законодавства.

Зокрема, на сьогодні в Україні близько 35 тисяч осіб проживають без документів, які посвідчують особу та її спеціальний статус. Тобто, донедавна такі особи не мали права на роботу, освіту, медичне обслуговування, отримання соціальних послуг, отримання пенсій за віком тощо. 

Однак, у червні 2021 році було запроваджено процедуру визнання особою без громадянства, завдяки якій вказана категорія осіб отримала змогу перебувати на території України законно, отримувати документи, що посвідчують їх особу та підтверджують законність проживання на території України.

Крім того, були внесені зміни до Порядків оформлення посвідок на постійне та тимчасове проживання, в яких було враховано нову категорію осіб, які мають право на отримання таких документів. Оскільки вперше право на виїзд за межі України отримали особи без громадянства, які тимчасово проживають в Україні, ДМС України було розроблено нову редакцію Порядку оформлення посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм.  

В травні 2021 року було прийнято першу заяву про визнання особою без громадянства в УДМС в Миколаївській області, а станом на сьогодні прийнято уже 650 таких заяв і понад 50 рішень про визнання особою без громадянства.

Також у 2021 році розпочато видачу посвідчень особи без громадянства для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм.

Водночас, варто згадати про те, що у 2020 році у зв'язку з загостренням ситуації в Республіці Білорусь Україною в односторонньому порядку були прийняті безпрецедентні заходи щодо спрощення вимог законодавства України про правовий статус іноземців та осіб без громадянства для громадян Республіки Білорусь.

Таким чином, на сьогодні громадяни Республіки Білорусь мають право тимчасово перебувати на території України 180 днів протягом року та за ними зберігається право на звернення щодо продовження строку такого перебування. Також білоруси, які подали документи на отримання дозволу на імміграцію як висококваліфіковані спеціалісти та робітники, гостра потреба в яких є відчутною для економіки України, та їхні близькі родичі можуть протягом 3-х робочих днів отримати посвідки на тимчасове проживання, які будуть їм обмінюватися до моменту отримання дозволу на імміграцію та посвідки на постійне проживання.

Крім того, ДМС завершує технічні роботи щодо формування та відображення на Єдиному порталі державних послуг та у мобільному застосунку «Дія» інформації, що міститься у посвідці на тимчасове або постійне проживання в Україні (відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 10 листопада 2021 р. № 1239). Передбачається, що даний проект, який стане можливим уже на початку наступного року, допоможе зробити перебування іноземних громадян на території України більш комфортним та зручним, а також покращить імідж України, як відкритої та сучасної держави.