ДМС України продовжує надавати адміністративні послуги, незважаючи на воєнний стан у країні

ДМС України продовжує надавати адміністративні послуги, незважаючи на воєнний стан у країні

ДМС України продовжує надавати адміністративні послуги, незважаючи на воєнний стан у країні

Про це на брифінгу в медіацентрі «Україна» повідомила Голова Державної міграційної служби України Наталія Науменко.

Передусім Голова ДМС розповіла про нововведення, яке суттєво пришвидшить та зробить більш зручним оформлення паспортних документів для громадян нашої країни – йдеться про експериментальний проєкт, днями запроваджений Кабміном, щодо одночасного оформлення ID-картки та паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

«Скористатися такою послугою громадяни України зможуть після набрання чинності постановою Кабінету Міністрів, тобто після її офіційного опублікування», - зазначила Голова ДМС.

Водночас Наталія Науменко розповіла, що за ініціативи ДМС 28 лютого 2022 року Уряд України прийняв постанову № 170, якою було запроваджено дві важливі та актуальні новації, а саме – можливість вклейки фотокартки дитини (віком до 18 років) до закордонного паспорта її батьків та продовження строку дії закордонних паспортів.

«Така ініціатива стала дуже важливою, оскільки в перші дні війни ми спостерігали за масовою міграцією населення до більш безпечних регіонів, у тому числі – за кордон. Виїздили, в абсолютній більшості, мами з дітьми, жінки та літні люди, які не завжди мали необхідні документи, зокрема – діючі закордонні паспорти», - зазначила голова ДМС.

Додамо, що саме на підставі згаданої постанови КМУ з 24 лютого по 10 травня 2022 року органами ДМС було здійснено:

  • 78 тис. продовжень строку дії паспорта громадянина України для виїзду за кордон;
  • 73 тис. вклейок фотокартки дитини (вік до 18 років) до закордонних паспортів їх батьків або їх законних представників.

Крім того, за цей же період ДМС було:

  • видано 131 тис. вже готових паспортів громадянина України для виїзду за кордон та оформлено 327 тис. нових документів;
  • видано 64 тис. вже готових паспортів громадянина України у формі ID-картки та оформлено 96 тис. нових документів.

«Також ДМС, у тісній взаємодії з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, забезпечила документування паспортами громадянина України 180 звільнених військовополонених громадян України», - розповіла Наталія Науменко.

«Загалом, менше ніж за тиждень після початку війни територіальні органи та підрозділи ДМС вже частково відновили свою роботу і почали надавати громадянам України окремі адміністративні послуги. Наразі ДМС здійснює повноцінну діяльність у всіх регіонах, окрім Донецької, Луганської та Херсонської областей, а також частково – Запорізької, Миколаївської та Харківської», - повідомила Голова ДМС.

За її словами, було відновлено роботу територіальних органів та територіальних підрозділів ДМС щодо оформлення нових документів:

  • громадянам України – закордонних паспортів та ID-карток;
  • іноземцям – посвідок на тимчасове та постійне проживання на території України, посвідчень особи без громадянства для виїзду за кордон, продовження строку перебування на території України та надання дозволів на імміграцію.

Крім того, ДМС наразі надає громадянам України наступні адміністративні послуги:

  • продовження терміну дії закордонних паспортів (строком до 5 років);
  • вклеювання фотокарток дітей до закордонних паспортів їх батьків;
  • видача виготовлених до 24 лютого закордонних паспортів та ID-карток, які були доставлені до органів ДМС.

Щодо поточної ситуації у діяльності ДМС, Наталія Науменко повідомила наступне:

  • наразі всі інформаційні системи Міграційної служби працюють у штатному режимі;
  • відновлено роботу офіційного вебсайту та більшості електронних сервісів ДМС, телефонів «гарячої лінії», за якими можна отримати актуальні консультації та роз’яснення щодо роботи органів Міграційної служби, через офіційну сторінку ДМС в мережі Фейсбук надається актуальна інформація щодо діяльності служби;
  • відновлено підключення до інформаційних систем ДМС 72 Центрів надання адміністративних послуг.