УВАГА! ПІД ЧАС ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ АДМІНІСТРАТИВНІ ПОСЛУГИ В ПІДРОЗДІЛАХ ДМС НЕ НАДАЮТЬСЯ!

Голова ДМС України взяла участь у міжнародній конференції на тему: «Заходи підтримки у відповідь…

Голова ДМС України взяла участь у міжнародній конференції на тему: «Заходи підтримки у відповідь на кризу: досвід та перші уроки»

Голова ДМС України взяла участь у міжнародній конференції на тему: «Заходи підтримки у відповідь на кризу: досвід та перші уроки»

28 червня 2022 року Голова Державної міграційної служби України Наталія Науменко в онлайн-форматі взяла участь у міжнародній конференції, яка відбулася в м. Кишинів, Республіка Молдова. Тема зустрічі - заходи підтримки у відповідь на кризу: досвід та перші уроки.

Конференцію було організовано на знак солідарності з Україною та з метою поглиблення співпраці з учасниками міжнародної конференції. Крім того, учасники обмінялися досвідом та першими уроками, отриманими у відповідь на гуманітарну кризу та кризу в сфері безпеки, спричинені несправедливим і невиправданим російським вторгненням в Україну.

Участь у конференції взяли представники міграційних, правоохоронних та прикордонних органів країн-членів ЄС, а також представники Європейської комісії та різноманітних міжнародних організацій, які охоплюють сфери управління та охорони кордонами, безпеки, міграції, надання притулку. Зокрема, це такі організації, як Європейське агентство з охорони зовнішніх кордонів країн-членів ЄС (Frontex), Місія Європейського Союзу щодо прикордонної допомоги Молдові і Україні (EUBAM), Агентство ЄС з питань притулку (EUAA), Міжнародна організація з міграції (IOM), Європейське поліцейське управління (Europol), Інтерпол, УВКБ ООН у Молдові та ін.

Учасники обмінялися інформацією щодо того, як кожен з них реагував на гуманітарну кризу та кризу в сфері безпеки, а також наголосили на тому, що війна в Україні спричинила найбільші потоки біженців в світі за останні десятиліття, показавши проблеми і виклики системи безпеки в сучасних реаліях.

Також відбувся обмін інформацією щодо того, як країни-учасники конференції приймають громадян України, що були вимушені покинути територію України, яку комплексну підтримку їм надають в питаннях отримання статусу легального перебування на території інших країн, як наблизити умови їхнього життя до оптимальних.

Значна увага була приділена питанням транскордонної злочинності та її формам, особливо питанням торгівлі людьми та зброєю, яка в подальшому несе загрозу терактів, навіть через десятиліття після початку війни. Також говорили про інші виклики: трафік наркотичних речовин, контрабанду товарів та нелегальну міграцію.

Учасники зустрічі наголосили на максимальному докладанні зусиль щодо безпеки і контролю на кордоні з метою недопущення подальшого підвищення рівня транскордонної злочинності, в тому числі – внаслідок війни РФ проти України, а також для забезпечення безпеки на кордоні та всередині країни.

Голова ДМС України Наталія Науменко під час свого виступу висловила подяку державам-учасникам конференції за прийом та підтримку громадян України, що шукають захисту від війни в інших країнах, а також привернула увагу до викликів, з якими стикається Міграційна служба, розповіла про способи їх подолання та перспективні напрями роботи ДМС в умовах військового стану.

Усі спільно висловили готовність розвивати співробітництво у напрацюванні підходів для подолання викликів у сфері безпеки, спричинених війною, а також докладати максимальних зусиль щодо вирішення проблемних питань стосовно захисту кордону – з метою контролю рівня транскордонної злочинності.