Представництво ДП «Документ» розпочало оформлення паспортних документів громадянам України у Варшаві 

Представництво ДП «Документ» розпочало оформлення паспортних документів громадянам України у Варшаві 

Як оформити паспортні документи за кордоном? Це питання актуальне для багатьох українців, які вимушено перебувають за межами України під час війни. Уряд, Міністерство внутрішніх справ України та Державна міграційна служба добре обізнані з цією проблемою. І саме для її вирішення 10 червня 2022 року було прийнято відповідну  постанову Уряду, яка суттєво розширює можливості оформлення паспортних документів за межами України.   

Цим нормативним актом передбачено, що ID-картку та/або закордонний паспорт українці матимуть змогу оформити у розміщеному за межами України відокремленому підрозділі державного підприємства «Документ» - у центрі обслуговування громадян ”Паспортний сервіс”.

Це важливо, оскільки державне підприємство “Документ” належить до сфери управління Державної міграційної служби та є адміністратором Єдиного державного демографічного реєстру.

У практичній площині питання реалізації постанови Уряду вирішується поетапно.

Наразі завершуються роботи з підготовки центру ДП «Документ» у Варшаві, який планують відкрити у серпні 2022 року. Водночас уже зараз громадяни України, які перебувають за кордоном, можуть подати заяви-анкети на оформлення паспортних документів за допомогою чотирьох програмно-технічних мобільних комплексів (спеціально облаштовані мікроавтобуси), розташованих на місці майбутньої локації за адресою: Warszawa, al. Jerozolimskie 179, ТЦ “Blue City”.

Мобільні комплекси працюють з понеділка по суботу, з 10 до 19 години. Обслуговування відвідувачів здійснюється за попереднім записом в електронну чергу. Тут громадяни України можуть оформити  ID-картку, паспорт громадянина України для виїзду за кордон і навіть скористатися новою послугою із оформлення обох документів одночасно. Перелік документів для оформлення паспортних документів є стандартним - як і в тих «Паспортних сервісах», які знаходяться в Україні.

Загалом, у майбутньому центрі ДП «Документ», який запрацює у серпні, планується приймати близько 500 осіб на день, усі робочі процеси здійснюватимуться із використанням новітніх інформаційних систем та технологій. Отримати адміністративні послуги ДМС України буде можливо як за попереднім записом в електронну чергу, так і без нього. 

Враховуючи особливості міжнародної логістики під час воєнного стану, строки оформлення та видачі паспортних документів складатимуть до 45 робочих днів - у звичайному режимі та до 20 робочих днів - у терміновому. 

Оплата послуг на мобільних комплексах буде здійснюватися на місці - за допомогою онлайн-сервісу. Для цього отримувачам послуг необхідно мати при собі смартфон та реквізити банківської картки (оплата готівкою наразі є недоступною). 

 

* Постанова Кабінету Міністрів України № 678 від 10 червня 2022 року «Про реалізацію експериментального проекту щодо оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадянам України, які перебувають за межами України”