УВАГА! ПІД ЧАС ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ АДМІНІСТРАТИВНІ ПОСЛУГИ В ПІДРОЗДІЛАХ ДМС НЕ НАДАЮТЬСЯ!

Наталія Науменко: «Міграційна служба робить усе можливе, щоб документи, які посвідчують особу та…

Наталія Науменко: «Міграційна служба робить усе можливе, щоб документи, які посвідчують особу та підтверджують громадянство України, видавалися громадянам своєчасно і якісно»

Наталія Науменко: «Міграційна служба робить усе можливе, щоб документи, які посвідчують особу та підтверджують громадянство України, видавалися громадянам своєчасно і якісно»

Сьогодні, 22 вересня, у медіацентрі Україна - Укрінформ відбувся спільний брифінг Голови Державної міграційної служби України Наталії Науменко та начальника Головного сервісного центру МВС України Миколи Рудика.

Голова ДМС розповіла про роботу Міграційної служби у період воєнного стану, зокрема – про поновлення роботи територіальних підрозділів ДМС на деокупованих територіях 

«Сьогодні ми вже повністю запустили роботу підрозділів ДМС України, які знаходилися на лінії з деокупованими територіями. Зокрема, йдеться про Харківську область – Первомайський, Чугіївський, Зміївський підрозділи. Наразі вони працюють у повному обсязі, туди повернулися наші працівники, підключено усі канали зв’язку, а також для наших громадян розпочалося оформлення документів, які були втрачені або пошкоджені», - повідомила Наталія Науменко.

«Розпочинати роботу на лінії деокупації і в деокупованих районах – нелегко, але ми розуміємо, наскільки важливо нашим громадянам мати дійсні документи. Адже це перший крок для отримання усіх соціальних послуг, які довгий час вони не отримували – пенсійне, соціальне забезпечення тощо. Тому Міграційна служба робитиме усе можливе, щоб ті документи, які посвідчують особу та підтверджують громадянство України – ID-картка та закордонний паспорт – видавалися своєчасно і якісно».

Крім того, Голова ДМС повідомила, що планується запуск роботи підрозділів Міграційної служби на деокупованих територіях України – передусім, це Балаклія та Шевченкове у Харківській області.

«Зараз основна проблема там – це відсутність світла, через що ми не можемо в повному обсязі запустити нашу базу даних та доступ до Єдиного державного демографічного реєстру. Але ми постійно перебуваємо на зв’язку з військовою адміністрацією та забезпечили наш підрозділ у Харківській області мобільним автобусом. Тому за потреби наш мобільний бус буде виїжджати у Балаклію та Шевченкове, розгортати там систему Starlink та надавати нашим громадянам ті послуги, які їм будуть необхідні».

Також Наталія Науменко розповіла про особливості оформлення паспортних документів відокремленим підрозділом ДП «Документ» у місті Варшава.

«Були прийняті безпрецедентні дії Уряду України, Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби, і з 29 червня 2022 року ми розпочали нашу роботу у Варшаві, у Республіці Польща – представництво Державної міграційної служби України працює там через державне підприємство «Документ». Спочатку ми працювали на 8 мобільних бусах, а тепер працюємо уже в абсолютно стаціонарних центрах, де можемо з комфортом обслуговувати наших громадян», - зазначила Голова ДМС.

Наталія Науменко відзначає шалений попит на оформлення паспортних документів громадянина України у Варшаві – за 2 місяці було оформлено понад 25 тисяч документів. 
«На сьогодні ми розгортаємо наші потужності на території Вроцлава, Гданська та Кракова, а далі, за погодженням з Міністерством закордонних справ, ми розширюємо наші представництва на території Туреччини і, сподіваємося, що Німеччини, Чехії та Словаччини. Такими є наші амбітні плани, тому що ми розуміємо, що всі громадяни України, які тимчасово знаходяться на території країн Євросоюзу, повинні мати дійсні документи та мати увесь спектр захищеності від української держави», - додала Голова ДМС.

Микола Рудик відзначив злагоджену співпрацю Головного сервісного центру МВС України та Державної міграційної служби, а саме – державного підприємства «Документ», та розповів про налагодження можливості обміну посвідчення водія у місті Варшава.

«Будь-який громадянин України, який перебуває у Варшаві, може звернутися фізично до підрозділу ДМС України, а саме до ДП «Документ», та подати документи для обміну посвідчення водія. Далі вони проходять перевірку в Україні і, якщо все добре, громадянин України у Варшаві оперативно отримує оновлене посвідчення водія», - розповів начальник ГСЦ МВС України.

За його словами, вся процедура обміну може зайняти лише один день, однак зазначив, що наразі йдеться лише про обмін посвідчення водія, а не поновлення документа у разі його втрати або викрадення.