Голова ДМС України та представники органів виконавчої влади Латвійської Республіки обговорили співпрацю…

Голова ДМС України та представники органів виконавчої влади Латвійської Республіки обговорили співпрацю у міграційній сфері

Голова ДМС України та представники органів виконавчої влади Латвійської Республіки обговорили співпрацю у міграційній сфері

23 вересня 2022 року відбулася зустріч Голови ДМС Наталії Науменко, працівників ДМС та інших органів державної влади України з представниками відповідних органів Латвії.

На початку зустрічі Наталія Науменко подякувала латвійським колегам за підтримку, яку вони надають Україні в особливо важкий період, спричинений повномасштабною збройною агресією росії.

Під час зустрічі сторони обговорили питання перебування на території Латвійської Республіки неповнолітніх дітей та дітей у віці 16-18 років без супроводу батьків, законних представників або таких, яких вилучили в батьків, або сиріт, які перебувають за кордоном, або дітей, позбавлених батьківського піклування, що хочуть отримати певний статус за кордоном.

Латвійська сторона надала роз’яснення щодо ведення процедури реєстрації таких дітей у відповідних компетентних органах та до компетенції яких органів влади віднесено ці питання. Українську сторону поінформовано також про кількість дітей, які наразі перебувають у Латвії, та процедури щодо їх документування і передачі опікунам, які відповідають за дитину на час дії воєнного стану в Україні.

Також сторони обговорили ситуацію, пов’язану з перебуванням українських громадян на території Латвії, зокрема – можливість відкриття відокремленого підрозділу (філії, представництва) державного підприємства «Документ» на території Латвійської Республіки. Українська сторона поінформувала колег про наміри відкрити такі філії в ряді європейських країн. Ця пропозиція була підтримана латвійськими колегами – вони почали опрацьовувати питання з Польщею, де така філія уже відкрита. А саме – вивчаються юридичні та організаційні аспекти діяльності представництва ДП «Документ» за кордоном. 

Загалом, представники Латвійської Республіки висловили зацікавленість у роботі такого представництва на їх території, що вирішить питання документування українських громадян, спростить у подальшому роботу міграційних органів Латвії та сприятиме національній безпеці обох країн.

Наприкінці зустрічі сторони домовилися про проведення додаткових зустрічей для вирішення зазначених питань та подякували одна іншій за плідну співпрацю в міграційній сфері. Також учасники зустрічі висловили готовність розвивати різноманітні спільні напрями діяльності і надалі. Передбачається, що в подальшому ці дії допоможуть українським громадянам, особливо дітям, безпечно перебувати на території Латвійської Республіки, а також сприятимуть поверненню українських громадян до України після завершення воєнних дій.