Голова ДМС взяла участь у конференції «Шість місяців застосування Директиви про тимчасовий захист»…

Голова ДМС взяла участь у конференції «Шість місяців застосування Директиви про тимчасовий захист» в рамках Європейської міграційної мережі

13 жовтня 2022 року Голова ДМС України Наталія Науменко у онлайн-режимі взяла участь у конференції «Шість місяців застосування Директиви про тимчасовий захист». Захід організовано спільно Національними контактними пунктами Європейської міграційної мережі Люксембургу та Кіпру.

Зважаючи на нещодавно підписані Адміністративні домовленості між Державною міграційною службою України та Європейською комісією у рамках Європейської міграційної мережі, участь у конференції сприятиме розвитку співробітництва у всіх напрямах із ЄММ, поглибленню інтеграції України в Європейське Співтовариство, а також подальшому розвитку співпраці між відповідними агенціями України та ЄС.

Під час заходу обговорено Директиву про тимчасовий захист, прийняту під час конфліктів у колишній Югославії та вперше запроваджену Радою ЄС у відповідь на зростання кількості українських громадян, які мали виїхати на територію країн-членів ЄС після повномасштабної військової агресії росії в Україні. Держави-члени і спостерігачі ЄММ поділилися досвідом, який отримали під час застосування Директиви, адже він став дуже важливим для підтримки України, а також швидкої та ефективної допомоги українцям.

Під час свого виступу від імені Державної міграційної служби Голова ДМС Наталія Науменко подякувала за підтримку і допомогу, яку отримує Україна у зв`язку з широкомасштабною збройною агресією з боку російської федерації, яка  спричинила безпрецедентну гуманітарну кризу, що охопила всю Україну та викликала найбільшу хвилю міграції українців всередині держави та за її межами.

- Застосування країнами ЄС Директиви про тимчасовий захист надало можливість особам, які виїхали з території України після 24 лютого 2022 року, протягом одного року легально перебувати на території країн ЄС, отримати вільний доступ до ринку праці, навчання, соціального захисту та системи охорони здоров’я, – зазначила Голова ДМС України.

Також Наталія Науменко розповіла про ініційований ДМС та запроваджений Урядом України проєкт, який дозволив відкривати закордонні представництва державного підприємства «Документ», що належить до сфери управління ДМС і є адміністратором Єдиного державного демографічного реєстру України. Наразі такі представництва вже працюють у Варшаві, Кракові та Гданську.

- Робота таких представництв за кордоном допомагає вирішити питання оформлення та видачі паспортних документів громадянам України. Зараз ми працюємо над відкриттям таких підрозділів і в інших державах, де перебуває значна кількість українців. Зокрема, це Туреччина, Чехія, Словаччина, Німеччина та Іспанія, – розповіла Голова ДМС України.

Водночас іноземних колег було поінформовано про активну участь ДМС у роботі з питань повернення до України дітей, що тимчасово опинилися за кордоном, та українців, примусово вивезених до росії та білорусі. Крім того, Наталія Науменко розповіла про співпрацю з МЗС та Міністерством реінтеграції тимчасово окупованих територій над питанням безпосередньої участі в оформленні посвідчень на повернення в Україну.

Учасники заходу одностайно підтримали Україну та пообіцяли й надалі підтримувати у всіх необхідних напрямках, які допомагатимуть приблизити нашу країну до перемоги. У свою чергу, Голова ДМС зазначила, що український досвід може стати точкою відліку для напрацювань концептуально нової міграційної політики європейського співтовариства.