У ДМС України відбулася чергова комунікаційна платформа для обговорення міграційних питань

У ДМС України відбулася чергова комунікаційна платформа для обговорення міграційних питань

У ДМС України відбулася чергова комунікаційна платформа для обговорення міграційних питань

Сьогодні відбулася комунікаційна платформа, ініційована ДМС України з метою налагодження діалогу з представниками міжнародних, громадських та правозахисних організацій з міграційних питань.

У зустрічі взяли участь Голова ДМС України Наталія Науменко та перший заступник Голови ДМС Ірина Ковалевська, працівники Департаменту з питань громадянства, паспортизації та реєстрації і Департаменту у справах іноземців та осіб без громадянства, члени Громадської ради при ДМС України, а також акредитовані учасники платформи. 

Як спостерігачі учасниками платформи стали представники Управління Верховного комісара ООН у справах біженців в Україні та Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні. Модератором зустрічі виступила Олена Луньова, адвокаційна менеджерка Центру прав людини «ZMINA».

Обговорили найбільш актуальні для більшості учасників питання, а саме – оформлення посвідчень на повернення в Україну особам, яких примусово вивезли за межі Батьківщини, а також особливості документування іноземців та осіб без громадянства в умовах воєнного стану.

- Обидва тематичні блоки є дуже цікавими та актуальними, і заслуговують на те, щоб їх обговорити та розтлумачити. З точки зору Міграційної служби вони є максимально зрозумілими та доречними до тих реалій, у яких ми наразі живемо, - зазначила Наталія Науменко. 

Також Голова ДМС запевнила учасників платформи у тому, що фахівці Міграційної служби є відкритими до діалогу та готові максимально доступно роз’яснити колегам усі зміни та нововведення у міграційній сфері, які відбулися останнім часом.

- Сподіваюся, що Міграційній службі вдасться і надалі тримати прогресивний темп у галузі державної служби, а також робити усе можливе для того, щоб спростити та зробити більш комфортним увесь спектр послуг ДМС України передусім для громадян України, - повідомила Наталія Науменко.

В свою чергу, перший заступник Голови ДМС Ірина Ковалевська зауважила, що комунікаційні платформи ДМС будуть проводитися і надалі – в міру накопичення питань, які стосуються міграційної тематики, адже діяльність Міграційної служби, особливо останнім часом, є дуже багатогранною.

- Громадськість має знати, як працює наш державний орган та як з ним взаємодіяти. А Міграційна служба, зі свого боку, повинна знати про проблеми, які виникають у громадян України та іноземців, щоб розуміти, як їх вирішити. Сподіваюся, що за результатами таких платформ нам спільно вдасться покращити роботу ДМС і, можливо, навіть ініціювати певні адміністративні проекти або зміни до законодавства, - зазначила Ірина Ковалевська.

Планується, що зустрічі в рамках комунікаційної платформи ДМС відбуватимуться періодично, їх тематика кожного разу буде змінюватися, але передусім будуть враховуватися ті питання, які є пріоритетними для акредитованих учасників.

Дуже дякуємо всім учасникам зустрічі за активність, конструктивне обговорення та пропозиції!