ДМС та Фронтекс: Налагоджуємо двосторонні відносини в міграційній сфері

ДМС та Фронтекс: Налагоджуємо двосторонні відносини в міграційній сфері

ДМС та Фронтекс: Налагоджуємо двосторонні відносини в міграційній сфері

16 листопада 2022 року відбулася онлайн-зустріч Голови ДМС Наталії Науменко із офіцером зв’язку країн Східного партнерства Фронтекс Мартою Зарецькою.

Сторони обговорили питання ідентифікації громадян з країн міграційного ризику, затриманих за незаконне перебування на території нашої країни, а також модернізацію процедури повернення з України неврегульованих мігрантів до країн їхньої громадянської належності.

Окрему увагу приділили проблемним питанням, які виникли через повномасштабну агресію рф проти України. З початку війни припинені всі дипломатичні відносини з росією, відповідно припинено роботу посольств та консульств рф в Україні. «Всі ці фактори перешкоджають документуванню громадян рф, що ускладнює процедуру їх видворення до своєї держави. Ми також працюємо і над цим», - зазначила Наталія Науменко.

У підсумку колеги домовилися продовжити співпрацю у міграційній сфері, зокрема – обговорили залучення Фронтекс до підготовки і підвищення кваліфікації українських експертів, що здійснюють супровід мігрантів із неврегульованим статусом до країн їх походження. Ще одним важливим кроком у даному напрямку має стати укладання нової моделі Робочих домовленостей між ДМС та Фронтекс – наразі триває підготовка їх проєкту.

Завершуючи зустріч, Марта Зарецька висловила підтримку Україні та відзначила стійкість і мужність українського народу в протистоянні російському вторгненню.