Сьогодні відзначається Міжнародний день боротьби з корупцією

Сьогодні відзначається Міжнародний день боротьби з корупцією

Сьогодні відзначається Міжнародний день боротьби з корупцією

Щороку 9 грудня за ініціативи Організації Об’єднаних Націй відзначається Міжнародний день боротьби з корупцією.

У мексиканському місті Мерида в 2003 році на конференції була відкрита для підписання Конвенція ООН проти корупції, а 14 грудня 2005 року вона набула чинності, як міжнародний правовий документ, обов'язковий до виконання її сторонами.

Україна ратифікувала зазначений документ 18 жовтня 2006 року.

Цей міжнародний договір передбачає заходи із запобігання корупції, покарання винних, а також механізми міжнародної співпраці в боротьбі з нею. Він зобов’язує держави-члени проводити політику протидії корупції, схвалити відповідні закони і заснувати спеціальні органи боротьби з цим явищем.

Корупція є складним соціальним, політичним і економічним явищем, яке, в тій чи іншій мірі, зачіпає всі країни. Вона руйнує демократичні інститути, сповільнює економічний розвиток і підриває державні устої. Корупція вражає основу демократичних інститутів через спотворення виборчих процесів, перекручення принципу верховенства закону і створення бюрократичних бар’єрів, єдиний сенс яких - вимагання неправомірної вигоди.

Корупція вражає основу демократичних інститутів через спотворення виборчих процесів, перекручення принципу верховенства закону і створення бюрократичних бар’єрів. Подолати корупцію можливо тільки завдяки консолідації всього суспільства та налагодження ефективної системи протидії та профілактики.

У Державній міграційній службі України створені можливості для реалізації громадянами України, іноземцями та особами без громадянства права вносити пропозиції щодо поліпшення діяльності ДМС, викривати недоліки в роботі та оскаржувати дії відповідних посадових осіб, а також надавати повідомлення щодо порушень вимог Закону України «Про запобігання корупції».

Викривачі мають можливість надати відповідну інформацію про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень з боку працівників міграційної служби за допомогою електронного сервісу «Повідомити про корупцію», а також телефоном або електронною поштою.

Тож, вжиємо спільних необхідних заходів з метою подолання цього негативного явища в усіх сферах нашого життя в Україні.