Україна - Молдова: поглиблюємо двосторонні відносини у міграційній сфері

Україна - Молдова: поглиблюємо двосторонні відносини у міграційній сфері

Україна - Молдова: поглиблюємо двосторонні відносини у міграційній сфері

14 березня 2023 року Перший заступник Голови Державної міграційної служби України Ірина Ковалевська взяла участь в онлайн-зустрічі з директором Генеральної інспекції з питань міграції МВС Республіки Молдова Міхаілем Воде.

Сторони обговорили міграційну ситуацію в країнах. Зокрема, порушили актуальні питання щодо прийому та роботи з громадянами України, які виїхали до Молдови: їх ідентифікацію та документування. Учасники зустрічі також обмінялися досвідом про заходи, вжиті кожною зі сторін, після масової міграції з України через воєнні дії.

Окрему увагу приділили проблемним питанням, які виникли через повномасштабну агресію рф проти України, та можливим майбутнім проєктам і напрямам співпраці між країнами після завершення війни.

Молдовська сторона розказала про свої сучасні підходи до прийому та роботи з українцями, які обрали Молдову для тимчасового проживання. Зокрема:

  • про комплексну підтримку, що надається українцям у питаннях отримання статусу легального перебування на території Республіки Молдова,
  • останні зміни у законодавстві, що були ухвалені урядом Молдови для реалізації зазначеного.

Перший заступник Голови ДМС України Ірина Ковалевська висловила слова подяки Республіці Молдова за прийом та підтримку громадян України, які шукають захист від війни в інших країнах. Крім того, вона наголосила на готовності до розвитку та подальшого поглиблення співпраці між міграційними органами обох країн.

У підсумку учасники зустрічі підтримали взаємну зацікавленість в поглибленні двосторонньої взаємодії для подолання усіх викликів, спричинених війною, у сфері безпеки, міграції тощо.