Український паспорт увійшов до топ-30 найвпливовіших у світі

Український паспорт увійшов до топ-30 найвпливовіших у світі

Український паспорт увійшов до топ-30 найвпливовіших у світі

Український паспорт піднявся відразу на 4 сходинки і посів 30-ту позицію у міжнародному рейтингу найвпливовіших паспортів світу The Henley Passport Index. Наразі він ділить це місце з Гренадою та Сент-Люсією.

Консалтингова компанія Henley & Partners формує рейтинг за кількістю у певної держави країн-партнерів з безвізовим режимом. Одну позицію можуть посідати відразу кілька країн.

Попри понад рік повномасштабної війни з рф українці отримали можливість у рамках безвізу їздити ще до трьох країн - Джибуті, Ізраїлю та Суринам. Таким чином, громадяни України, маючи біометричний закордонний паспорт, можуть відвідувати уже 146 країн світу без візи або з візою після прибуття.

Минулого року Україна посідала 35 місце у рейтингу Henley & Partners. Найвищим показником для українського паспорта за останній час був 2021-й рік – 31 позиція.

Довідка: The Henley Passport Index - це глобальний рейтинг країн, що вимірює ступінь свободи пересування світом їхніх громадян. Із 2005 року цей рейтинг привабливості паспортів створює міжнародна консалтингова компанія Henley & Partners. Загалом компанія оцінює документи в 199 країнах.

Для формування рейтингу Henley & Partners використовує базу Timatic, яка збирає дані про паспортні, візові та митні вимоги кожної країни та території. Країни, з паспортами яких громадяни отримують найбільше перешкод під час подорожей, отримують найнижчі бали в індексі й навпаки.