Наталія Науменко пояснила, на яких підставах можуть перебувати в Україні іноземці, котрі воюють,…

Наталія Науменко пояснила, на яких підставах можуть перебувати в Україні іноземці, котрі воюють, з погляду міграційного законодавства

Наталія Науменко пояснила, на яких підставах можуть перебувати в Україні іноземці, котрі воюють, з погляду міграційного законодавства

Голова Державної міграційної служби України Наталія Науменко в інтерв’ю журналістам зазначила, що питання перебування в Україні іноземців, які воюють на її стороні, врегульовується ще з 2014 року, коли з'явились добровольчі формування, що не мали законодавчо закріпленого статусу.

«Ті іноземці, які в них значилися, мали купу проблем, бо їхній статус не був законодавчо врегульованим, не було визначено органів, які б відповідали за облік таких осіб та їх подальше супроводження», - зазначила Науменко.

Для таких осіб було максимально спрощено врегулювання статусу перебування в Україні. Тобто іноземним громадянам, які бажали укласти контракт зі Збройними Силами України, продовжували строк перебування на території нашої держави, якщо він вже минув. Також їм не потрібно оформлювати посвідку на тимчасове проживання. Для чого це зроблено? Для того, щоб мінімізувати контакти з міграційною службою.

«У тебе підписаний контракт із ЗСУ, ти маєш військовий квиток – все, ти законно перебуваєш на території України».

Це стосується також укладення контракту з Національною гвардією України та Державною спеціальною службою транспорту.

«Формально військовий квиток прирівняли до посвідки на тимчасове проживання. Оскільки існує ризик втрати посвідки, тоді треба звертатися до міграційної служби для її відновлення. А якщо бійці на фронті, зрозуміло, вони не мають змоги цим займатися.  Тому принципова позиція: якщо людина має військовий квиток, значить, законно перебуває в Україні», - наголосила голова ДМС.

Принагідно нагадаємо, що іноземці та особи без громадянства (ОБГ), які служать в ЗСУ, Нацгвардії та Державній спецслужбі транспорту, з усіх питань подання звернень щодо врегулювання статусу проживання на території України, отримання громадянства України або дозволу на імміграцію можуть  звертатися за номерами телефонів центрального апарату ДМС: +38 (044) 365-03-83, +38 (044) 365-32-42. Також всі матеріали, які стосуються врегулювання правового статусу, необхідно подавати в форматі електронного звернення на адресу електронної пошти hotline@dmsu.gov.ua. Детальніше про це читайте за посиланням.