Голова ДМС розказала, що робити іноземцям, які хочуть подати документи для отримання міжнародного…

Голова ДМС розказала, що робити іноземцям, які хочуть подати документи для отримання міжнародного захисту, але воюють

Голова ДМС розказала, що робити іноземцям, які хочуть подати документи для отримання міжнародного захисту, але воюють

Голова Державної міграційної служби України Наталія Науменко в інтерв’ю журналістам наголосила, що отримання міжнародного захисту та військова служба за контрактом мають тонкі точки перетину.

За її словами, ще у 2014 році ДМС звернулась до Управління Верховного комісара ООН у справах біженців для отримання їхньої позиції, оскільки і статус біженця, і додатковий захист – це не національна, а міжнародні форми захисту, які мають відповідати певним стандартам.

«Отримали відповідь, що комбатанти, тобто іноземці, які воюють, не можуть ні подавати заяви, ні отримувати такий статус доти, поки не буде визначено, що вони повністю і безповоротно склали зброю, тому що це суперечить нормам гуманітарного права», - зазначила Науменко.

В практиці служби є комбатанти, які закінчили воювати ще до 2022 року та отримали громадянство. Тому для отримання міжнародного захисту іноземці, які воюють на боці України (комбатанти), можуть звертатися до ДМС лише після того, як розірвуть контракт про проходження військової служби.