Голова ДМС розказала про кроки, які вживаються, щоб узаконити статус іноземців із ДФТГ або ТРО

Голова ДМС розказала про кроки, які вживаються, щоб узаконити статус іноземців із ДФТГ або ТРО

Голова ДМС розказала про кроки, які вживаються, щоб узаконити статус іноземців із ДФТГ або ТРО

Голова Державної міграційної служби України Наталія Науменко розказала, що за результатами дискусій з правоохоронними органами, розроблений законопроєкт, що врегульовує питання статусу іноземців, які зараховані в ДФТГ (Добровольче формування територіальної громади) або ТРО (Сили територіальної оборони), та багато інших питань.

«Під час роботи над документом спеціалісти ДМС пояснювали проблеми, які виникають, спілкувалися безпосередньо з іноземцями, які служать, а також із ГУР МО, ЗСУ, СБУ, щоб зрозуміти природу проблем та шляхи їх ефективного врегулювання. Такий законопроєкт вже зареєстровано у Верховній Раді за №9585. Сподіваємось, що його найближчим часом буде ухвалено, тому що він дієвий і робочий», - наголосила Науменко.

Основні новели цього законопроєкту:

  • Можливість отримання посвідки на тимчасове проживання з подальшим набуттям громадянства України особами, залученими до захисту України у складі Сил територіальної оборони або добровольчих формувань територіальної громади.
  • Спрощений порядок для людей, які проходили військову службу за контрактом у Збройних Силах України і Державній спеціальній службі транспорту або Національній гвардії та контракт яких припинено і яких звільнено з військової служби за станом здоров’я. Ба більше, для них надається можливість подавати паспорт, термін дії якого сплив. Крім того, надається змога не подавати документи про вихід з громадянства, довідку про несудимість, тому що розуміємо, що такі люди не зможуть її взяти.

Цей законопроєкт цікавий ще й тим, що врегульовує не тільки питання тих, хто служить, а й членів сімей таких військовослужбовців, а також питання іноземців, які мали тимчасове посвідчення громадянина України і термін дії якого закінчився.

Тобто це всі ті громадяни російської федерації та білорусі, які зіткнулися з тим, що вони не можуть принести документ про вихід з громадянства своєї країни, і треба скасовувати наше громадянство, повертати їх у статус іноземця.

Строк дії посвідчення – два роки. Й у тих, хто отримав його 2020 року й не зміг вийти з громадянства до 24 лютого 2022 року, та тих, хто наразі набув громадянство України, автоматично пролонгується строк дії цього посвідчення на весь період дії воєнного стану плюс рік після війни.