Сьогодні в Україні відзначають Європейський день боротьби з торгівлею людьми

Сьогодні в Україні відзначають Європейський день боротьби з торгівлею людьми

Сьогодні в Україні відзначають Європейський день боротьби з торгівлею людьми

Щорічно 18 жовтня в Україні відзначають Європейський день боротьби з торгівлею людьми, який покликаний вчергове нагадати про важливість висвітлення проблеми, необхідність об’єднання зусиль для протидії цьому явищу, переслідування злочинців, надання допомоги постраждалим особам.

Торгівля людьми - це ганебне явище, з яким необхідно боротися. Україна активно реалізує міжнародні стандарти у національному законодавстві. Важливо зрозуміти, що це серйозний злочин, за скоєння якого передбачена кримінальна відповідальність у вигляді покарання від 3 до 15 років позбавлення волі (стаття 149 Кримінального кодексу України).

Наразі в Україні налагоджено систему підтримки та надання допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми, включаючи можливість отримання статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, що передбачає надання різного виду допомоги для повернення особи до нормального життя.

Разом з тим, проблема торгівлі людьми особливо загострилася в Україні після повномасштабного вторгнення рф на територію нашої держави. Ми зіткнулася із катастрофічними гуманітарними і соціальними наслідками (сексуальне насильство з боку військ рф, торгівля людьми, примусове вивезення мирних жителів до рф тощо). Жінки та діти, які змушені покинути Україну, також стикаються з ризиками торгівлі людьми.

Наголошуємо, кожен має право на захист! Якщо Ви чи Ваші знайомі потрапили в небезпеку - не бійтеся та звертайтеся за такими номерами:

  • 1547 – Гаряча лінія з питань протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей
  • 102 – Гаряча лінія Національної поліції України
  • 0 800 213 103 – Контакт-центр системи безоплатної правової допомоги
  • 527 – Гаряча лінія з протидії експлуатації
  • 116 123 – Гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації
  • 116 111 – Національна дитяча гаряча лінія
  • 112 – служба екстреної допомоги в ЄС