18 грудня - Міжнародний день мігранта

18 грудня - Міжнародний день мігранта

18 грудня - Міжнародний день мігранта

За ініціативою Генасамблеї ООН у цей день урядові та неурядові організації у всьому світі привертають увагу спільнот до потреб та життєвих ситуацій мігрантів, акцентуючи увагу на важливості дотримання прав людини та основних свобод, а також тій користі, яку мігранти приносять для суспільства.

Мігранти – це люди, які з тих чи інших причин залишають свої домівки та переїжджають до іншого регіону, або в середині своєї країни, або ж за кордон. Найбільш частими причинами міграції є пошук безпеки, кращої роботи та кращих умов життя. Кількість мігрантів зростає з року в рік. За даними  ООН тільки міжнародних мігрантів у світі станом на початок 2018 року налічувалося понад 258 млн. Найпоширеніший вік міжнародного мігранта – 30-34 роки, тому світова економіка дедалі більше є залежною від праці трудових мігрантів.

В Україні станом на грудень поточного року постійно проживає майже 280 тисяч іноземців, ще понад 100 тисяч перебувають тимчасово. Серед найпоширеніших причин тимчасового перебування – навчання в українських ВНЗ та робота в Україні.

Важливою передумовою забезпечення дотримання прав мігрантів є створення належної законодавчої бази. З часу створення Державної міграційної служби України було зроблено багато для приведення міграційних правил та процедур у відповідність до міжнародних стандартів.

Починаючи з 2011 року створено нову законодавчу базу у сфері надання статусу біженця,  упорядкування підстав для перебування в Україні іноземців та осіб без громадянства, спрощення процедур внутрішньодержавної міграції, інтеграції в українське суспільство біженців, а також осіб, які потребують додаткового захисту.

У законодавстві України вперше закріплено механізм добровільного повернення, коли мігранти, які опинилися у складних умовах, самостійно приймають рішення повернутися у країну походження, а приймаюча держава сприяє їм у цьому, що забезпечує більш високий рівень безпеки самих мігрантів, а також кращий захист їхніх прав.

У 2018 році розпочато впровадження в Україні біометричних посвідок на постійне та тимчасове проживання. Це дозволило розпочати видачу іноземцям та особам без громадянства, які прибули в Україну з метою постійного або тимчасового проживання, документів нового покоління – посвідок на постійне та тимчасове проживання у формі карток з безконтактним електронним носієм.

ДМС запроваджено електронні сервіси, які націлені на забезпечення доступних і зручних умов отримання адміністративних послуг іноземцями та особами без громадянства.