Представники ДМС взяли участь у обговоренні політики і практики громадянства в Україні

Представники ДМС взяли участь у обговоренні політики і практики громадянства в Україні

Представники ДМС взяли участь у обговоренні політики і практики громадянства в Україні

13 березня під час круглого столу, організованого громадською організацією «Європа без бар’єрів», у широкому експертному колі було обговорено актуальні питання державної політики і практики щодо набуття громадянства України та проживання іноземців.

До обговорення було запрошено представників Державної міграційної служби, Міністерства закордонних справ, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства соціальної політики, членів Комісії при Президентові України з питань громадянства, членів парламенту, що мають відповідний досвід законотворчої роботи, науковців, юристів та правозахисників.

У ході круглого столу громадська організація «Європа без бар'єрів» представила аналітичний звіт «Політика імміграції: аналіз процедур і законодавчі новели в Україні», створений за результатами дослідження, проведеного у 2018 році. Комплексне вивчення української міграційної політики у вимірі набуття громадянства і легалізації іноземців, включаючи процедури отримання посвідок на проживання на законодавчі зміни у цій сфері, засвідчило ряд позитивних змін у державній міграційній політиці. Зокрема – дружній та відкритий підхід до іноземців, що перебувають в Україні на законних підставах.

Під час обговорення було відзначено динамічні зміни міграційної сфери та позитивні новації, запроваджені останнім часом у вимірі легалізації іноземців. Йшлося, зокрема, про запровадження біометричних посвідок на проживання, скорочення терміну оформлення посвідок на постійне та тимчасове проживання до 15 робочих днів, запровадження сервісу перевірки стану оформлення документів, а також запровадження пілотного проекту електронної черги для іноземців у Києві та створення умов для обслуговування іноземців у 18-ти центрах «Паспортний сервіс» Державного підприємства «Документ».