20 червня – Всесвітній день біженців

20 червня – Всесвітній день біженців

20 червня – Всесвітній день біженців

20 червня міжнародна спільнота відзначає День біженців. У цей день, затверджений Генеральною асамблеєю ООН у 2001 році, урядові та неурядові організації у всьому світі висловлюють підтримку мужності і витримці біженців і переселенців у всьому світі, акцентують увагу громадськості до їх проблем та нагадують про те, що ці люди, як ніхто інший, потребують допомоги і захисту.

Згідно з міжнародним правом, біженці – це люди, які не можуть або не бажають повернутися у країни походження, бо мають цілком обґрунтовані побоювання стати жертвою переслідувань через расову або релігійну приналежність, громадянство, політичні погляди або приналежність до конкретної соціальної групи. За останніми даними УВКБ ООН (червень 2019 року), небувала кількість людей – 70,8 мільйонів – були змушені залишити свій дім у пошуках безпечного притулку, тікаючи від війн, переслідувань або насильства.

Наразі існуюча система надання притулку в Україні, яка для біженців є і країною призначення і транзитною країною на шляху до Європейського Союзу, відповідає основним вимогами світової спільноти. Окрім створення належної законодавчої бази, забезпечується відповідна інфраструктура – наразі в Україні є три пункти в Закарпатській, Одеській та Київський областях, у яких тимчасово можуть бути розміщені біженці.

Разом з тим, Міграційна служба, взаємодіючи з УВКБ ООН, неурядовими організаціями та небайдужими громадянами допомагає біженцям отримати притулок в нашій країні та сприяє їх інтеграції в українське суспільство на законних підставах.