ПІН- та ПАК-коди для використання інформації, записаної на чіпі ID-картки

ПІН- та ПАК-коди для використання інформації, записаної на чіпі ID-картки

ПІН- та ПАК-коди для використання інформації, записаної на чіпі ID-картки

Паспорт громадянина України у формі ID-картки є документом, який посвідчує особу та підтверджує громадянство на території України. Його основною перевагою є високий рівень захисту. Завдяки імплантованому електронному безконтактному носію (чіпу), який містить персональні та біометричні дані власника ID-картки, її на сьогоднішній день неможливо підробити чи скопіювати.

Під час отримання ID-картки власнику необхідно самостійно ввести цифрові комбінації – персональні ідентифікаційні номери (ПІН1 і ПІН2) та персональні авторизаційні коди (ПАК1 і ПАК2), а надалі – забезпечити конфіденційне зберігання цієї інформації. Варто зазначити, що вказані цифрові комбінації не зберігаються жодними системами ДМС, а містяться лише на чіпі ID-картки.

ПІН1 призначений для ідентифікації та авторизації доступу до безконтактного електронного носія, а ПІН2 – для накладення електронного цифрового підпису.

У разі неправильного введення кожного з ПІН-кодів тричі поспіль, можливість виправлення буде автоматично заблоковано. Для розблокування цієї можливості власнику ID-картки потрібно буде ввести відповідний ПАК-код: у разі блокування ПІН1 ввести ПАК1, а в разі блокування ПІН2 – ПАК2. Якщо ж ПАК-коди буде введено неправильно 10 разів поспіль, така можливість також автоматично заблокується.

Важливо, що якщо власник ID-картки не пам’ятає своїх ПІН- та ПАК-кодів і доступ до безконтактного електронного носія заблоковано, його ID-картка не втрачає чинності і нею можна користуватися протягом терміну її дії. Однак, у даному випадку використання ID-картки буде частково обмеженим.

Якщо ж власник ID-картки бажає користуватися своїм паспортом у повному обсязі, йому потрібно буде звернутися до будь-якого підрозділу ДМС для оформлення нового паспорту.

 

Довідково

На сьогоднішній день ID-картка відповідає найсучаснішим міжнародним стандартам у сфері безпеки документів. Завдяки вбудованому електронному безконтактному чіпу її неможливо підробити або скопіювати. Чіп ID-картки містить персональні та біометричні дані її власника, а саме: назва держави, назва документа, ім’я особи, стать, громадянство, дата народження, унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі, номер документа, дата закінчення строку дії документа, дата видачі документа, уповноважений суб’єкт, що видав документ (код), місце народження, відцифрований образ обличчя особи та відцифрований підпис особи.