УВАГА! ПІД ЧАС ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ АДМІНІСТРАТИВНІ ПОСЛУГИ В ПІДРОЗДІЛАХ ДМС НЕ НАДАЮТЬСЯ!

УВКБ ООН відзначило представників Міграційної служби за вклад у подолання безгромадянства в Україні

УВКБ ООН відзначило представників Міграційної служби за вклад у подолання безгромадянства в Україні

УВКБ ООН відзначило представників Міграційної служби за вклад у подолання безгромадянства в Україні

4 листопада у Києві було відзначено середину 10-річної кампанії #IBelong (#ЯІсную), розпочатої у листопаді 2014 року з метою подолання безгромадянства – проблеми, яка часто зачіпає найуразливіші й стигматизовані верстви населення. Участь у заході взяли представники Агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН), Державної міграційної служби України, різних міністерств та державних органів влади України, а також представники міжнародних та неурядових організацій.

За оцінками Агентства ООН у справах біженців, в Україні є близько 35 тисяч осіб без громадянства або із невизначеним громадянством, у тому числі – люди, громадянство яких залишалося невизначеним після розпаду Радянського Союзу, і які все ще мають радянські паспорти, а також інші недокументовані особи, серед яких – діти, народжені на території, тимчасово непідконтрольній Україні, та роми, які ніколи не отримували паспорти.

Під час заходу Представник УВКБ ООН в Україні Пабло Матеу відзначив, що 29 жовтня Верховна Рада України зареєструвала проєкт Закону № 2335 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання особою без громадянства». Вказаний законопроект, консультативно розроблений спільними зусиллями УВКБ ООН, Міністерства внутрішніх справ, Державної міграційної служби, членів парламенту та представників громадянського суспільства, відображає міжнародно-правові стандарти та у подальшому сприятиме створенню шляхів до ідентифікації та легалізації людей, які не мають документів і не мають громадянства.

Крім того, представники УВКБ ООН відзначили покращення у питанні подолання безгромадянства в Україні і на місцевому рівні. Зокрема – за активну участь та наполегливу роботу з подолання безгромадянства та його ризиків в Україні у 2019-му році було нагороджено сімох співробітників Міграційної служби з Донецької, Закарпатської, Київської, Харківської та Одеської областей: Оксану Чорноус, Євгена Микитенка, Оксану Лящук, Ігоря Яворського, Катерину Бондаренко, Тетяну Машину та Степана Підручного.