Перевагами біометричних документів користуються українці будь-якого віку

Перевагами біометричних документів користуються українці будь-якого віку

Перевагами біометричних документів користуються  українці будь-якого віку

Дедалі більше громадян України стають власниками біометричних документів. З початку їх впровадження Міграційна служба оформила уже понад 4 млн. ID-карток (з січня 2016 року) та понад 16 млн. паспортів громадянина України для виїзду за кордон (з січня 2015 року).

ID-картка вперше оформляється безкоштовно після досягнення особою 14-річного віку, а паспорт громадянина України для виїзду за кордон можливо оформити навіть новонародженим дітям. Разом з тим, вік, у якому українці стають власниками біометричних документів, є дуже різноманітним.

Статистика, якою володіє Міграційна служба щодо ID-карток, свідчить, що найчастіше їх оформляють молодь та люди середнього віку. Однак нерідко і літні люди: з січня 2016 року власниками паспорта нового зразка стали понад 29 тисяч громадян віком від 71 до 90 років та понад 500 – віком від 91 до 110 років.

Щодо паспорта громадянина України для виїзду за кордон, він може бути оформлений з народження – терміном на 4 роки, а після досягнення 16 років – терміном на 10 років. Як і в ситуації з ID-картками, закордонні паспорти найчастіше оформляють молодь і люди середнього віку. Але доволі активними мандрівниками є також діти і літні люди. Так, з січня 2015 року було оформлено понад 2,2 млн. закордонних паспортів для дітей віком від 0 до 12 років, понад 179 тисяч – для громадян у віці з 71 по 90 років та 740 – для осіб у віці з 91 по 110 років.

І внутрішній (ID-картка), і закордонний паспорти є документами, які посвідчують особу та визначають приналежність особи до держави. Обидва документи відповідають найсучаснішим міжнародним стандартам у сфері безпеки документів і завдяки вбудованому електронному чіпу є захищеними від підроблення, копіювання та крадіжки особистих даних. Крім того, користування електронними послугами та сервісами, які наразі активно впроваджуються в Україні, стане доступним у першу чергу саме для власників біометричних документів.