У ДМС відбулася зустріч з делегацією Литовської Республіки

У ДМС відбулася зустріч з делегацією Литовської Республіки

У ДМС відбулася зустріч з делегацією Литовської Республіки

9-10 грудня у Києві перебуває делегація експертів Міграційного департаменту при Міністерстві внутрішніх справ Литовської Республіки. Свій візит до України литовська делегація розпочала із робочої зустрічі з представниками апарату ДМС на чолі з Головою Міграційної служби Максимом Соколюком.

Під час зустрічі Голова ДМС розповів іноземним гостям про роботу Міграційної служби України та напрями її реформування, а також ознайомив із практикою впровадження в Україні біометричних документів та особливостями їх виготовлення. Водночас литовській делегації було продемонстровано зразки біометричних документів, які ДМС видає громадянам України, іноземцям та особам без громадянства.

Крім того, делегації Литовської Республіки розповіли про важливі зміни в українському законодавстві, які стосуються, в тому числі, міграційної сфери. Зокрема, йшлося про впровадження в Україні проєктів «ID-14» та «е-Малятко», а також про можливість для громадян України, які є власниками ID-карток, уже невдовзі отримати та внести на чіп ID-картки кваліфікований електронний підпис.

Окрему увагу литовських колег було приділено роботі електронних сервісів, створених Міграційною службою України для підвищення якості надання адміністративних послуг населенню. Варто зазначити, що представники іноземної делегації особливо зацікавились роботою чат-ботів Міграційної служби, з допомогою яких громадяни мають можливість отримати консультацію з оформлення документів та скористатися офіційними електронними сервісами ДМС в інтерактивному режимі, використовуючи популярні месенджери Viber та Telegram.

Зацікавив представників іноземної делегації також досвід України щодо вирішення питання фотографування на документи, які посвідчують особу, для окремих категорій осіб. Зокрема – для представників різних віросповідань, які висловлювали бажання фотографуватися на документи у головних уборах з огляду на свої релігійні переконання. У свою чергу, Голова ДМС розповів, що нещодавно це питання в Україні було успішно вирішене завдяки співпраці Міграційної служби та Міністерства внутрішніх справ у взаємодії з представниками Всеукраїнської ради церков, релігійних організацій та громадськості. Для цього було запроваджено нові стандарти фотографування на документи, які враховують інтереси не лише представників різних віросповідань, а й багатьох інших категорій осіб. При цьому нові правила цілком відповідають загальним міжнародним нормам ідентифікації особи і враховують рекомендації Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO).

Зі свого боку, представники Міграційного департаменту при МВС Литовської Республіки розповіли українській стороні про нововведення, які впровадили останнім часом. Зокрема – ознайомили зі структурними змінами у своєму відомстві та представили роботу електронної міграційної інформаційної системи з питань міграції (MIGRIS), метою якої є підвищення якості надання міграційних послуг та процедур управління міграційними процесами.

В рамках візиту литовська делегація також відвідає Центр обслуговування громадян «Паспортний сервіс», де матиме можливість спостерігати за процесом оформлення біометричних документів в Україні.

У подальшому сторони зустрічі домовилися докласти зусиль для розвитку подальшого співробітництва та обміну досвідом між країнами у міграційній сфері. Зокрема – представники литовської делегації висловили сподівання щодо чергового візиту представників Міграційної служби України до Міграційного департаменту при МВС Литовської Республіки.