18 грудня – Міжнародний день мігранта

18 грудня – Міжнародний день мігранта

18 грудня – Міжнародний день мігранта

У цей день, ініційований Генасамблею ООН, урядові та неурядові організації у всьому світі звертають особливу увагу суспільства на потреби та життєві ситуації, у яких з тих чи інших причин опиняються мігранти. Найчастіше ці люди починають мігрувати, шукаючи кращу роботу або кращі умови життя, однак нерідко вони вимушені залишати свої домівки з міркувань безпеки.

З року в рік кількість мігрантів невпинно зростає. За даними ООН, у 2019 році кількість міжнародних мігрантів у світі досягла орієнтовної позначки у 272 мільйони людей. При цьому, кожен сьомий мігрант у світі – молодший від 20 років, а троє з чотирьох – працездатного віку (20-64 роки).

Станом на грудень поточного року в Україні постійно проживає понад 284 тисячі іноземців, ще понад 128 тисяч перебувають тут тимчасово. Серед найпоширеніших причин їх тимчасового перебування в Україні – робота та навчання в українських ВНЗ.

Для багатьох країн важливою передумовою забезпечення дотримання прав мігрантів є створення належної законодавчої бази. Зазначимо, що в Україні міграційні правила та процедури щодо біженців та осіб, які потребують додаткового захисту, також приведено у відповідність до міжнародних стандартів. Разом з тим, у даному контексті активно розробляються зміни та напрацювання до чинного українського законодавства.

Міграційна служба України продовжує оформляти для іноземців та осіб без громадянства біометричні посвідки на тимчасове та постійне проживання у вигляді пластикових карток. Водночас, ДМС поступово збільшує кількість підрозділів, у яких іноземці можуть отримати документи, які посвідчують їх особу та підтверджують законні підстави для тимчасового або постійного проживання в Україні. Зокрема, уже з 14 січня 2020 року прийом документів у іноземців розпочнуть окремі Центри надання адміністративних послуг Києва.

Також ДМС розширює для іноземців та осіб без громадянства можливості окремих онлайн-сервісів та робить користування ними більш доступним. Зокрема, такі зміни стали можливими завдяки впровадженню підсистеми «Облік іноземців та біженців» Єдиної інформаційно-аналітичної системи управління міграційними процесами, із застосуванням якої Міграційна служба здійснює прийом заяв про продовження строку перебування та надання іноземцям і особам без громадянства дозволу на імміграцію. Крім того, до кінця року Служба планує впровадити електронну підсистему «Нелегальна міграція», яка допоможе Міграційній службі автоматизувати процеси щодо нелегальних мігрантів.