Цифрове посвідчення водія та техпаспорт – в Дії, наступний крок – е-паспорт

Цифрове посвідчення водія та техпаспорт – в Дії, наступний крок – е-паспорт

Цифрове посвідчення водія та техпаспорт – в Дії, наступний крок – е-паспорт

Сьогодні Міністерство цифрової трансформації України  презентувало офіційний запуск мобільного додатку Дія.

Перші цифрові документи – посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу вже доступні в додатку Дія.

Для замовлення цифрового посвідчення водія чи техпаспорта водієві потрібно завантажити на смартфон мобільний додаток Дія та пройти електронну ідентифікацію. Е-права та е-техпаспорт формуються автоматично за наявності в єдиній інформаційній системі МВС усіх відомостей, що зазначаються в посвідченні водія та свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу, у тому числі фотографії (відцифрованого образу обличчя).

Порядок використання цих цифрових документів врегульовано постановою Кабінету Міністрів України від 23.10.2019 № 956. Відповідно до затвердженої постанови, водій зі свого смартфону із встановленим додатком Дія може пред’являти цифровий образ водійського посвідчення чи техпаспорту представнику поліції, а поліцейський за допомогою спеціальних технічних засобів підтвердити дані в електронних ресурсах єдиної інформаційної системи МВС.

Основні переваги цифрових документів – простота отримання, зручність використання та захищеність від підробок. І українські водії вже відсьогодні мають можливість скористатися цими перевагами.

Наступний крок – розширення переліку цифрових документів, які будуть доступні для більшості громадян України. Саме тому надзвичайно важливим є впровадження цифрового паспорту.

Наразі Державною міграційною службою України спільно з Міністерством внутрішніх справ України та Міністерством цифрової трансформації України здійснюються роботи щодо впровадження в додаток Дія цифрового паспорта громадянина України та цифрового паспорта громадянина України для виїзду за кордон. Відпрацьовуються технічні моменти та готуються відповідні рішення Уряду щодо реалізації експериментального проекту із застосування цих цифрових документів.

Передбачається, що цифровий паспорт працюватиме по аналогії з цифровим посвідченням водія і дозволять посвідчувати особу в таких випадках:

  • під час подорожей залізничним або повітряним транспортом у межах країни;
  • під час медичного обслуговування, банківських операцій;
  • під час отримання адміністративних, готельних, телекомунікаційних, бібліотечних послуг, а також на пошті;
  • для підтвердження особи на запит поліції та правоохоронних органів;
  • під час придбання товарів у магазині;
  • при вході до адміністративних будівель.

Слід зазначити, що цифровий паспорт формуватиметься за згодою користувача додатку Дія автоматично, за наявності в Єдиному державному демографічному реєстрі усіх обов’язкових паспортних даних громадянина: прізвище, ім’я, по батькові, стать, дата та місце народження, відцифрований підпис та образ обличчя особи, унікальний номер запису в Реєстрі, дата видачі та закінчення строку дії паспорта, номер паспорта, орган, який видав паспорт, податковий номер.