Делегація ДМС України здійснила офіційний візит до Імміграційної служби Фінляндії задля розширення…

Делегація ДМС України здійснила офіційний візит до Імміграційної служби Фінляндії задля розширення українсько-фінського діалогу

Делегація ДМС України здійснила офіційний візит до Імміграційної служби Фінляндії задля розширення українсько-фінського діалогу

6-7 лютого 2020 року з офіційним візитом у Фінляндії перебувала делегація Державної міграційної служби України на чолі з Головою ДМС України Максимом Соколюком.

7 лютого 2020 року відбулася зустріч Голови ДМС України Максима Соколюка та Генерального директора Імміграційної служби Фінляндії Яани Вуоріо, у ході якої сторони обговорили особливості міграційного законодавства Фінляндії та України, останні законодавчі напрацювання сторін, розглянули побудову національних міграційних інформаційних систем та автоматичного прийняття рішень.

Максим Соколюк поінформував фінську сторону про основні досягнення та пріоритети Служби, а також приділив увагу досягненням України в запровадженні біометричних документів для громадян України та іноземців, розвитку онлайн-сервісів, інформаційних систем і баз даних міграційної сфери України.

Також Максим Соколюк та Генеральний директор Імміграційної служби Фінляндії Яана Вуоріо підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо співробітництва між Державною міграційною службою України та Імміграційною службою Фінляндії з питань міграції, надання притулку та громадянства.

У заключному слові Максим Соколюк наголосив, що підписання Меморандуму сприятиме подальшому розвитку двостороннього українсько-фінляндського співробітництва з міграційних питань, покращенню комунікації та поглибленню зв’язків між міграційними відомствами обох держав у сферах міграції, надання притулку та громадянства, легальної міграції, законодавчих перетворень, діджиталізації та зміцнить позитивний імідж України.

Українська делегація також відвідала Пункт обслуговування громадян Імміграційної служби Фінляндії (м. Гельсінкі), де громадяни можуть подати заяву на посвідку на проживання, заяву про громадянство або декларацію про громадянство, підтвердити свою особу для онлайн-заявки та зареєструвати своє право на проживання.

Сторони високо оцінили існуючий рівень співробітництва між відомствами та підтвердили зацікавленість у подальшому розширенні діалогу.

Напередодні делегація ДМС зустрілася із тимчасово повіреним у справах України в Фінляндській Республіці Іллею Квасом, другим секретарем (консульські питання) Дмитром Гусєвим та іншими українськими дипломатами. Зустріч була присвячена питанням та перспективам взаємодії у міграційній сфері між обома країнами, а також обговоренню актуальних питань співпраці Посольства України в Фінляндській Республіці та ДМС України в межах компетенції, зокрема – делегація ДМС України ознайомилася із роботою Посольства щодо оформлення біометричних документів громадянам України та проблемними питаннями у взаємодії із територіальними органами та підрозділами ДМС.