20 червня – Всесвітній день біженців

20 червня – Всесвітній день біженців

20 червня – Всесвітній день біженців

20 червня міжнародна спільнота відзначає Всесвітній день біженців, започаткований рішенням Генеральної асамблеї ООН з 2001 року. Щороку ця дата нагадує громадськості у всьому світі про мужність та стійкість мільйонів людей, які змушені шукати безпечного притулку, аби уникнути конфлікту чи переслідування у країнах свого походження.

Державна політика у сфері біженців та осіб, які потребують додаткового захисту, спрямована на створення належних умов для реалізації прав, свобод та законних інтересів іноземців та осіб без громадянства, які звертаються за захистом та отримали такий захист в Україні. Протягом багатьох років Україна стає другою домівкою для іноземців та осіб без громадянства, які тікають від переслідувань, захищаючи власне життя і життя своїх неповнолітніх дітей, та шукають прихистку в інших країнах.

Станом на 1 червня 2020 року на обліку територіальних органів ДМС перебувало 1279 біженців та 833 особи, які потребують додаткового захисту, у тому числі – 173 дитини у складі сім’ї у віці до 14 років.

Щороку у Всесвітній день біженців міжнародні, урядові та неурядові організації, волонтери та небайдужі громадяни висловлюють підтримку цим людям, нагадують про проблеми, потреби та виклики, з якими їм доводиться стикатися. Цьогоріч до цих проблем, зокрема, додалася ще й загальна загроза для здоров'я населення в усьому світі – пандемія COVID-19.

Державна міграційна служба України робить та уже зробила чимало кроків у процесі сприяння інтеграції біженців в українське суспільство. Для цього, зокрема, в Україні забезпечується відповідна інфраструктура – наразі в Закарпатській, Київській та Одеській областях функціонують пункти, в яких тимчасово можуть бути розміщені біженці.

Разом з цим, Державна міграційна служба України долучена до опрацювання змін в міграційне законодавство та пропонує оновити правове регулювання сфери надання міжнародного захисту іноземцям та особам без громадянства, яка на цей час регламентується Законом України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту».

Зокрема, пропонується запровадити нову форму захисту – інститут притулку, встановити дві форми процедури розгляду заяв про захист (загальну та прискорену), удосконалити порядок прийому заяв про захист на державному кордоні України, порядок прийому заяв про захист від осіб, які утримуються в установах попереднього ув’язнення, пунктах тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, запровадити інтеграційні заходи для осіб, яким надано захист в Україні тощо.

У цілому запропоновані законопроєктом новели узгоджуються з нормами європейського законодавства у цій сфері та відповідають міжнародним зобов'язанням України щодо захисту біженців.

Державна міграційна служба України висловлює готовність до продовження співробітництва з Представництвом УВКБ ООН в Україні та його виконавчими партнерами задля створення сприятливих умов для реалізації прав та свобод біженців, їх інтеграції в Україні, адже ця гуманітарна функція формує міжнародний імідж України, як країни, що позиціонує себе європейською державою з загальновизнаними людськими цінностями.