Підписано Імплементаційний протокол до Угоди між Україною та Швейцарською Конфедерацією про реадмісію…

Підписано Імплементаційний протокол до Угоди між Україною та Швейцарською Конфедерацією про реадмісію осіб

Підписано Імплементаційний протокол до Угоди між Україною та Швейцарською Конфедерацією про реадмісію осіб

21 липня цього року із державним візитом в Україну прибула Федеральний президент Швейцарської Конфедерації Симонетта Соммаруга. Цей візит став першим візитом найвищого рівня з моменту встановлення дипломатичних відносин між двома державами, в ході якого Головою ДМС України Максимом Соколюком та Головою АДПС України Сергієм Дейнеко підписано Імплементаційний протокол між Державною міграційною службою України, Адміністрацією Державної прикордонної служби України та Федеральним департаментом юстиції та поліції Швейцарської Конфедерації, Державним Секретаріатом з питань міграції Швейцарської Конфедерації до Угоди між Україною та Швейцарською Конфедерацією про реадмісію осіб.

Слід підкреслити, що базова Угода між Україною та Швейцарською Конфедерацією про реадмісію осіб, вчинена 7 червня 2017 року в м. Києві, набрала чинності для України 1 березня 2019 року.

Водночас, відповідно до частини третьої статті 18 цієї Угоди, вона розпочинає застосовуватись саме з моменту підписання Імплементаційного протоколу.

Реалізація цього міжнародного договору позитивно вплине на розвиток міжнародних відносин між Україною та Швейцарською Конфедерацією, визначить на основі взаємності швидкі й ефективні процедури ідентифікації і безпечного та організованого повернення осіб, які не виконують правила в’їзду, виїзду та перебування на територіях України та Швейцарської Конфедерації, забезпечить дотримання Україною своїх обов’язків перед Європейським Співтовариством та світовою спільнотою щодо запровадження ефективних важелів здійснення державної політики в сфері реадмісії осіб.

З початком застосування Угоди про реадмісію осіб також розпочнеться імплементація положень Угоди між Кабінетом Міністрів України та Швейцарською Федеральною Радою про спрощення оформлення віз від 7 червня 2017 року, яка регламентує умови та порядок спрощеного оформлення для громадян України віз, зокрема багаторазових, розширює категорії громадян нашої держави, які користуються візовими спрощеннями, а також обумовлює скасування візових зборів за оформлення віз для певних категорій громадян України. Очікується, що реалізація положень Угоди сприятиме подальшому розвитку дружніх відносин між Україною та Швейцарською Конфедерацією, розвитку економічних, гуманітарних, культурних, наукових та інших зв’язків між державами.