За матеріалами Міграційної служби правоохоронцями виявлено канал незаконної легалізації іноземців…

За матеріалами Міграційної служби правоохоронцями виявлено канал незаконної легалізації іноземців в Україні

За матеріалами Міграційної служби правоохоронцями виявлено канал незаконної легалізації іноземців в Україні

Державною міграційною службою України на постійній основі здійснюються заходи, направлені на протидію незаконній міграції та попередження незаконного документування в Україні вихідців з інших країн.

Робота міграційників – це не просто перевірка документів,  які подаються особами для оформлення; це – звірка даних, які містяться у державних реєстрах, відомчих інформаційних ресурсах, а також взаємодія та обмін інформацією з правоохоронними й іншими державними органами, Національним центральним бюро Інтерполу в Україні, посольствами іноземних держав.

Так, протягом 2020 року працівниками Управліннями ДМС України у Вінницькій та Чернівецькій областях під час оформлення паспортних документів виявлено ряд випадків, які могли свідчити про наявність схеми щодо незаконної легалізації іноземців в Україні.

Міграційниками цих областей із залученням фахівців апарату ДМС проведено низку додаткових перевірок документування осіб за результатами яких скасовано 205 рішень про набуття громадянства України та направлено 92 повідомлення до правоохоронних органів  щодо виявлення ймовірних ознак кримінального правопорушення.

За матеріалами ДМС контррозвідкою Служби безпеки України спільно з ГУ НП України в Чернівецькій області під процесуальним керівництвом Чернівецької обласної прокуратури проведено операцію та викрито масштабну схему незаконної легалізації в Україні іноземців, у тому числі - громадян Республіки Молдова, Російської Федерації, жителів ОРДЛО, ПМР та країн «міграційного ризику» для подальшого переправлення в ЄС.

Незаконна легалізація іноземців здійснювалася шляхом оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон на підставі підробленого паспорта громадянина України у формі книжечки, до якого вклеювали фото іноземця.

Також зловмисники виготовляли іноземцям підроблені дублікати іноземних паспортів та інших документів, до яких вносились фіктивні відомості про нібито народження особи в Україні. Підроблені документи організатори злочину передавали «своїм» працівникам українських ЦНАПів, які реєстрували іноземців в одному із українських міст і виготовляли їм паспорти громадян нашої держави. Коштувала така «послуга» 3-5 тисяч євро.

Наразі, у межах кримінального провадження за ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України, розпочатого слідчими Служби безпеки України, тривають слідчі дії для притягнення до відповідальності всіх винних осіб. Зокрема, проведено вилучення документів в підрозділах Міграційної служби Вінницької та Чернівецької областей, які підтверджують причетність фігурантів до протиправної діяльності та слугуватимуть доказовим матеріалом при направленні справи до суду.