Щодо законності перебування іноземців та осіб без громадянства на території України

Щодо законності перебування іноземців та осіб без громадянства на території України

Щодо законності перебування іноземців та осіб без громадянства на території України

Міграційна служба звертає увагу іноземців та осіб без громадянства на те, що тимчасове скасування  притягнення до адміністративної відповідальності осіб, які не змогли виїхати за межі України у період дії карантинних обмежень, не є підставою для їх перебування в Україні із порушенням вимог міграційного законодавства.

Законність перебування іноземця або особи без громадянства в Україні може бути підтверджена паспортним документом з відміткою про перетин кордону або  штампом про продовження строку перебування із урахуванням дати перетину кордону, а також посвідкою на тимчасове або постійне проживання із штампом реєстрації адреси місця проживання та з дійсним строком дії.

При оформленні посвідок на тимчасове проживання Міграційною службою в обов’язковому порядку здійснюється перевірка інформації, яка надається іноземцями та особами без громадянства, зокрема  - щодо адреси проживання та підстав  перебування на території України,  у тому числі - з метою працевлаштування або здійснення волонтерської діяльності. Недостовірність наданих документів чи інформації є підставою для відмови в оформленні посвідки на тимчасове проживання.

Додатково повідомляємо:  нещодавно за ініціативою Міграційної служби Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку оформлення посвідок на тимчасове проживання, відповідно до яких громадяни країн із безвізовим порядком в’їзду в Україну (Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія, Молдова, Узбекистан), що перебувають в нашій державі на законних підставах, мають право подати документи на оформлення посвідки на тимчасове проживання без виїзду за межі України у зв’язку із зміною мети в’їзду.

В разі наявності питань щодо оформлення документів, а також для отримання персональних консультацій іноземці та особи без громадянства можуть звернутися до нас за допомогою електронного сервісу «Приймальня електронних звернень» або надіслати відповідного листа на поштову скриньку hotline@dmsu.gov.ua