Верховна Рада України підтримала посилення кримінальної відповідальності за крадіжку чи підроблення…

Верховна Рада України підтримала посилення кримінальної відповідальності за крадіжку чи підроблення документів

Верховна Рада України підтримала посилення кримінальної відповідальності за крадіжку чи підроблення документів

Сьогодні, 3 грудня 2020 року, Верховна Рада України ухвалила у першому читанні розроблений Державною міграційною службою України законопроєкт № 3946 про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за викрадення, привласнення, збут, підроблення документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, а також свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану та/або використання завідомо підроблених таких документів. Відповідне рішення підтримали 264 народних депутати України.

Проєкт Закону у Верховній Раді України представив Голова Державної міграційної служби Максим Соколюк. Він зазначив, що на сьогодні підроблення документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, а також документів на підставі яких вони оформлюються, є досить поширеним злочином.

Йдеться, зокрема, про такі документи, як паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, посвідки на проживання, а також свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану – адже на їх підставі оформлюються зазначені документи. А їх підроблення, відповідно, дає можливість, заволодіти чужим майном, фінансами, ухилятися від майнової відповідальності, від відповідальності за вчинення правопорушень, незаконно перетинати кордон тощо.

- На сьогодні підроблення таких документів набуло такого широкого розмаху, що працюють навіть віртуальні магазини підроблених документів та підпільні лабораторії. При цьому, учасники організованих злочинних угрупувань з метою особистого збагачення здійснюють злочинні дії, спрямовані на незаконне переправлення осіб через державний кордон України та легалізацію іноземців на території України. І однією з причин такого розмаху злочинності в цій сфері є незначний розмір відповідальності (850 гривень), - наголосив Максим Соколюк.

Відтак, проєктом Закону передбачено посилення кримінальної відповідальності за скоєння злочинів, пов’язаних з підробкою зазначених документів.
Законопроєктом пропонується внести зміни до статей 357 та 358 Кримінального кодексу України, а також доповнити його статтею 358-1, відповідно до якої встановлюється відповідальність за:

  • викрадення, привласнення документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, або свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану, а також умисне незаконне заволодіння ними в будь-який інший спосіб;
  • використання завідомо підроблених документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, або свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану;
  • підроблення документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, або свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану, а також придбання, збут або іншу передачу таких підроблених документів.