УВАГА! ПІД ЧАС ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ АДМІНІСТРАТИВНІ ПОСЛУГИ В ПІДРОЗДІЛАХ ДМС НЕ НАДАЮТЬСЯ!

18 грудня – Міжнародний день мігранта

18 грудня – Міжнародний день мігранта

18 грудня – Міжнародний день мігранта

У 1990 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Міжнародну конвенцію про захист прав всіх трудящих-мігрантів та членів їхніх сімей. З цієї нагоди, починаючи з 2000 року, уся світова спільнота відзначає Міжнародний день мігранта. Водночас урядові та неурядові організації у всьому світі акцентують увагу на житті та проблемах цих людей, які залишають своє місце проживання та починають мігрувати в пошуках безпеки, роботи або кращих умов життя.

Станом на грудень 2020 року в Україні постійно проживає понад 292 тисячі іноземців, ще понад 147 тисяч перебувають тут тимчасово. Серед найпоширеніших причин їх тимчасового перебування в Україні – навчання в українських ВНЗ, працевлаштування та возз’єднання сім’ї з громадянами України або іноземцями, які проживають тут тимчасово.

Наразі в Україні створена необхідна законодавча та нормативно-правова база, яка дозволяє у повній мірі, відповідно до визнаних міжнародних стандартів, забезпечити дотримання прав мігрантів. В той же час доводиться адаптуватися до реалій,  з якими у 2020 році зіштовхнувся увесь світ, – пандемію коронавірусу (COVID-19).

У даних умовах до проблем мігрантів додалися закриті кордони і карантин. Зокрема, через пандемію, іноземці та особи без громадянства не завжди могли вчасно звернутися до Міграційної служби для продовження строку перебування на території України та/або оформлення, обміну посвідки на постійне або тимчасове проживання. З метою врегулювання зазначених питань  прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 18 березня 2020 року №259 «Деякі питання реалізації актів законодавства у сфері міграції на період установлення на всій території України карантину», проєкт якої розроблявся ДМС.

Відповідно до постанови, особи, які на момент початку карантину мали законні підстави для звернення із заявою про продовження строку перебування на території України та/або оформлення, обміну посвідки на постійне або тимчасове проживання, отримали можливість звернутися до територіальних органів / підрозділів Державної міграційної служби у строк до 30 днів з дня відміни карантину. Крім того, до іноземців та осіб без громадянства, які порушили законодавство у сфері міграції в частині недотримання ними строку перебування на території України чи оформлення, обміну відповідних документів, які підтверджують законність перебування на території України, не застосовуються заходи адміністративного впливу, якщо такі порушення настали в період або внаслідок установлення карантину.

Також у жовтні 2020 року за ініціативою Міграційної служби Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку оформлення посвідок на тимчасове проживання, відповідно до яких громадяни країн із безвізовим порядком в’їзду в Україну (Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія, Молдова, Узбекистан), що перебувають в нашій державі на законних підставах, отримали право подати документи на оформлення посвідки на тимчасове проживання без виїзду за межі України у зв’язку із зміною мети в’їзду.