УВАГА! ПІД ЧАС ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ АДМІНІСТРАТИВНІ ПОСЛУГИ В ПІДРОЗДІЛАХ ДМС НЕ НАДАЮТЬСЯ!

Правоохоронці спільно з працівниками ДМС викрили схему незаконної легалізації іноземців на території…

Правоохоронці спільно з працівниками ДМС викрили схему незаконної легалізації іноземців на території України

Правоохоронці спільно з працівниками ДМС викрили схему незаконної легалізації іноземців на території України

Правоохоронці м. Києва разом з працівниками Центрального міжрегіонального управління ДМС у м. Києві та Київській області  викрили протиправну діяльність організованої злочинної групи, яка налагодила чорний ринок послуг із незаконної легалізації іноземців шляхом укладення фіктивних шлюбів і псевдопрацевлаштування.

Слід зазначити, що питання укладення фіктивних шлюбів (шлюбів, укладених без наміру створення сім’ї), які стають підставою для незаконної легалізації іноземців та осіб без громадянства на території України,   вже певний період часу перебуває під пильною увагою ДМС. Воно було темою неодноразових обговорень під час зустрічей представників ДМС з представниками Міністерства юстиції України, у тому числі на рівні керівництва Міністерства внутрішніх справ України.

Проте пропозиції ДМС та правоохоронних органів щодо внесення змін до Сімейного Кодексу України щодо упорядкування підстав визнання шлюбів фіктивними або недійсними, а також щодо введення кримінальної відповідальності за реєстрації фіктивних шлюбів, укладених  з метою легалізації іноземців на території України,  своєї підтримки на рівні Мінюсту не знайшли.

На сьогодні розглядається можливість повернення до практики надання іноземцями довідок про не перебування у шлюбі у країні громадянської належності при подачі заяви про реєстрацію шлюбу на території України. Ця вимога була виключена з відповідних нормативно-правових актів України ще у 2010 році. Вказане призвело до виявлення ДМС фактів одночасного перебування у шлюбі іноземця у країні громадянської належності та в Україні з різними особами, що фактично робить такий шлюб недійсним. З вказаною пропозицію ДМС звернулося до Міністерства юстиції України.

Крім того, зважаючи на вказане, за ініціативою ДМС розроблено внесення змін до Закону України «Про імміграцію», де запропоновано таку дефініцію, як «обставини, за яких факт перебування у шлюбі з громадянином України або іммігрантом не визнається підставою для надання дозволу на імміграцію» та запропоновано механізм визначення таких шлюбів. На сьогодні законопроєкт перебуває на розгляді заінтересованих центральних органів виконавчої влади.