Відбулася Перша тематична консультативна зустрічі держав-учасниць Празького процесу з питань попередження…

Відбулася Перша тематична консультативна зустрічі держав-учасниць Празького процесу з питань попередження нелегальної міграції, реадмісії, повернення та реінтеграції

Відбулася Перша тематична консультативна зустрічі держав-учасниць Празького процесу з питань попередження нелегальної міграції, реадмісії, повернення та реінтеграції

Сьогодні відбулась перша консультативна нарада держав-учасниць Празького процесу з питань попередження нелегальної міграції, реадмісії, повернення та реінтеграції.

З моменту свого створення в 2009 році, Празький процес перетворився в зрілий міжурядовий діалог з питань міграції 50 держав-учасників із загальним населенням майже в один мільярд чоловік.

Україна поряд із угорською та польською сторонами виступила співголовуючою стороною.

Консультації включали дві тематичні сесії під час яких представники держав-учасниць Празького процесу, що формують рішення і політику в сфері міграції на національному рівні, а також експерти з даної тематики обговорили питання протидії неврегульованій міграції та питання реадмісії, повернення і реінтеграції.
Головою української делегації виступила перша заступниця Голови ДМС України Наталія Науменко.

«Реадмісія та повернення залишаються серед основних складових міграційної політики нашої країни, в яких Україна зацікавлена розвивати співпрацю з державами-учасницями в рамках Празького процесу», - підкреслила Наталія Науменко.

Україна підтримує План дій Празького процесу у повному обсязі та виступає за розширення діалогу між державами-учасницями Празького процесу для поглиблення оперативного співробітництва, обміну інформацією між країнами та нарощування потенціалу в міграційній сфері.

Голова української делегації також наголосила, що у 2021 та на наступні роки основними напрямами та потреби співпраці в міграційній сфері залишатимуться:

  • запобігання та боротьба із незаконною міграцією;
  • сприяння реадмісії, добровільному поверненню і стійкої інтеграції;
  • врегулювання законної міграції і мобільності з особливим акцентом на трудову міграцію;
  • сприяння інтеграції законно проживаючих мігрантів у приймаючих суспільствах;
  • зміцнення потенціалу в області притулку і міжнародного захисту;

«Ми переконані, що реалізація Плану робіт у 2021 році сприятиме подальшому поглибленню взаємодії між країнами-учасницями Празького процесу» - зазначила Наталія Науменко.

Зазначимо, що онлайн-зустріч є важливим етапом у підготовці до проведення Міністерської конференції Празького Процесу в 2022 році.