Реєстрація місця проживання в "Дії" - результат партнерства Міграційної служби з Мінцифри та Міністерством…

Реєстрація місця проживання в "Дії" - результат партнерства Міграційної служби з Мінцифри та Міністерством внутрішніх справ

Реєстрація місця проживання в

Сьогодні, 17 травня, команда Міністерства цифрової трансформації України під час «Diia Summit 2.0» презентувала масштабне оновлення Єдиного порталу державних послуг «Дія» і мобільного застосунку «Дія», а також представила низку нових електронних послуг.

«Дію» було офіційно запущено у лютому 2020 року, а вже у квітні – у ній стали доступними цифрові образи ID-картки та біометричного паспорта громадянина України для виїзду за кордон. Станом же на сьогодні е-паспортами через мобільний додаток порталу «Дія» для посвідчення своєї особи користуються уже понад 5 мільйонів громадян України. Для них є доступними онлайн велика кількість надзвичайно важливих і зручних державних послуг і сервісів.

Дуже важливо, що ці революційні для нашої країни і громадян зміни стають можливими також завдяки зусиллям працівників Державної міграційної служби України. У партнерстві з Міністерством цифрової трансформації та Міністерством внутрішніх справ ДМС бере активну участь у процесах, які змінюють нашу країну на краще та допомагають громадянам користуватися усіма перевагами і зручностями від використання цифрових послуг.

Зокрема, наразі скористатися е-паспортом для посвідчення особи уже можна у багатьох життєвих ситуаціях, наприклад – для залізничних та авіаподорожей в межах України, у банківських установах, при отриманні послуг поштового зв’язку тощо. А уже з 23 серпня 2021 року біометричні паспорти – ID-картка та закордонний – матимуть таку ж юридичну силу, як і їх паперові та пластикові аналоги. Відтак, після набрання Законом чинності у повному обсязі, користувачі додатку «Дія» більше не стикатимуться з ситуаціями, коли цифровий паспорт не прийматимуть.

Крім того, сьогодні завдяки спільним зусиллям МВС, Мінцифри, Міноборони та Міграційної служби було запроваджено експериментальний проєкт з електронною зміною реєстрації місця проживання.

Нова цифрова послуга буде доступна для мешканців Києва, Харкова, Вінниці, Луцька, Рівного, Маріуполя та Кривого Рогу, до кінця року — її заплановано масштабувати для всієї України. Для користування послугою потрібна лише ID-картка, 10-15 хвилин на заповнення заяви в «Дії» та онлайн-підтвердження власника житла. Відтак, зареєструватися у власному житлі можна буде без будь-яких додаткових погоджень, або, якщо особа не є власником житла — після отримання системою електронного погодження реєстрації від власника житла. Усі зміни буде проведено автоматично протягом доби, при цьому особі не потрібно буде ходити зніматися з реєстрації за старою адресою та відвідувати будь-які інші установи.