На Волині Президентом України проведено нараду щодо підготовки до безвізу

На Волині Президентом України проведено нараду щодо підготовки до безвізу

На Волині Президентом України проведено нараду щодо підготовки до безвізу

24 травня 2017 року Голова Державної міграційної служби України М.Ю.Соколюк у складі делегації на чолі з Президентом України П.О. Порошенком здійснив робочу поїздку по Волинській області.

У своїй промові на нараді у Волинській облдержадміністрації, присвяченій питанню підготовки до запровадження ЄС безвізового режиму для України, Максим Соколюк підкреслив, що вимоги ЄС для отримання безвізу, які Україна виконала у повному обсязі, стали насамперед інструментом змін.

Саме завдяки безвізу вже майже 2,5 роки українцям видаються сучасні та безпечні документи, які неможливо підробити, підвищено рівень взаємодії з правоохоронними органами у сфері безпеки документів.

На сьогоднішній день більш як 3 млн. 500 тисяч українців оформили закордонні біометричні паспорти і майже 600 тис. ID-карток.

Після прийняття Радою Європи остаточного рішення про надання Україні безвізового режиму, кожного дня ДМС фіксувала нові рекорди з оформлення паспортів. Піковий рівень навантаження був зафіксований 17 травня, коли за день було оформлено більше 19 тисяч закордонних паспортів та понад 5 тис. ID-карток. Для порівняння, у минулому році року максимум був близько 10 тисяч за день.

Незважаючи на ажіотаж, який виник в останні дні, ситуація є повністю контрольованою: ДМС збільшила кількість підрозділів міграційної служби, оснащених відповідним обладнанням – з 330 до майже 600.

Максим Соколюк наголосив на тому, що Міграційна служба робить все можливе для того, щоб розширити кількість місць для оформлення громадянами України біометричних документів. У цьому зв’язку дуже важливою є співпраця з місцевими органами влади. ДМС активно залучає до процесів оформлення біометричних документів ЦНАП, яких на сьогодні нараховується вже 26 (міста Луцьк, Київ, Львів, Одеса, Маріуполь, Суми, Кременчук, Вінниця, Харків, Івано-Франківськ, Біла Церква та Дніпропетровська область).

Волинська область, де проходила нарада під головуванням Президента України, є першою, де ЦНАП в місті Луцьк з листопада 2016 року розпочав оформлення та видачу громадянам України біометричних паспортних документів. Всього ж з початку роботи ЦНАП в місті Луцьк оформлено близько 9 000 біометричних закордонних паспортів.

При цьому Голова ДМС відмітив, що у 2015-2016 роках до місцевих бюджетів надійшло 1,3 млрд грн від надання адміністративних послуг ДМС, а у І кварталі 2017 року –близько 200 млн гривень. Тому місцеві органи влади мають бути зацікавленими у процесах закупівлі необхідного для оформлення біометричних паспортів обладнання.

Максим Соколюк також зазначив, що через значне зростання кількості громадян, які поспішають оформити біометричні паспортні документи, буде потрібна допомога державному підприємству, що виготовляє бланки паспортних документів, для закупівлі додаткового обладнання.

Голова ДМС привітав українців із тим, що із запровадженням ЄС безвізового режиму для України наша держава у рейтингу «найсильніших» паспортів світу, тобто таких, які надають громадянам можливість відвідати без віз найбільшу кількість країн, піднімається з 50-ої на 32-у позицію.

Робота із забезпечення наших співгромадян новими сучасними біометричними документами продовжується, а сфера їх застосування й надалі розширюватиметься.