Президентом України видано указ про втрату громадянства України

Президентом України видано указ про втрату громадянства України

Президентом України видано указ про втрату громадянства України

Припинення громадянства України у випадках, передбачених законом є конституційною нормою. Підстави для втрати громадянства України перелічені у ст.19 закону України "Про громадянство України". До таких підстав, зокрема, відноситься, добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави, якщо на момент такого набуття він досяг повноліття або набуття  особою  громадянства України на підставі статті 9 цього  Закону  внаслідок  обману,  свідомого  подання  неправдивих відомостей або фальшивих документів.

Згідно зі статтями 24 та 25 Закону підготовка подань про втрату особами громадянства України і разом із необхідними документами надсилання їх на розгляд Комісії при Президентові України з питань громадянства, в залежності від місця проживання особи, здійснюється Державною міграційною службою України та Міністерством закордонних справ України, дипломатичними представництвами та консульськими установами України.

Матеріали стосовно Міхеіла Саакашвілі надані Генеральною прокуратурою України, які отримані від грузинської сторони, опрацьовані Державною міграційною службою України, направлені на розгляд Комісії з питань громадянства при Президентові України, та у встановленому порядку розглянуті на засіданні Комісії.

За Конституцією України Президент України приймає рішення про втрату громадянства України на підставі висновків Комісії з питань громадянства.

Загалом, у період з 2012 по 2017 років указами Президента України оформлено втрату громадянства стосовно 314 осіб.